OKC Abrašević predstavlja: Mapa nevidljivih mostova

Mapa nevidljivih mostova u OKC Abrašević / foto: Mustafa Stupac
Mapa nevidljivih mostova u OKC Abrašević / foto: Mustafa Stupac
Mapa nevidljivih mostova u OKC Abrašević / foto: Mustafa Stupac
Mapa nevidljivih mostova u OKC Abrašević / foto: Mustafa Stupac
Mapa nevidljivih mostova (2022) I AbrašRadio, OKC Abrašević, Mostar

OKC Abrašević je u prošlosti realizirao nekoliko socioloških istraživanja, zajedno s partnerima iz regiona, o životu i ponašanju mladih ljudi koji žive u podijeljenim zajednicama. Mladi Mostarci pokazuju manjak interesovanja, ali i lokalpatriotizma, u odnosu na ustaljenu granicu koju je prouzročio rat 1990-ih godina. Analize su pokazale da je među mladima Mostara prelazak na drugu stranu grada rijedak, a ako se i desi, u pitanju su porodični susreti ili, pak, shopping.

Stoga smo odlučili ponuditi mladim ljudima posebnu interaktivnu mapu kojom će moći “tajanstveno hoditi ulicama svoga grada” te ih pozvati na lokacije vrijedne pažnje, divljenja, ponovnog otkrivanja i daljnjih istraživanja. Mapa će im osigurati potpunu anonimnost u zajednici, a znanje koje će dobiti utjelotvorit će nevidljive mostove u gradu.

Dvije od ponuđenih ruta na mapi presijecaju granice podjele koje je utvrdio rat 90-ih: “Moj Jeruzalem” pokazuje da se samo na 250 metara zračne distance nalaze 4 ključna sakralna objekta monoteističkih religija, dok nas “Komadinina transverzala” dovodi na nevidljivi most početaka arhitektonskog strukturiranja životne mostarske transverzale istok-zapad, zapad-istok.

Avenija socijalizma” je, pak, nevidljivi most koji nas vodi ka pojašnjenju arhitektonskog i urbanističkog razvoja grada od kraja Drugog svjetskog rata do početka 90-ih godina, dok ruta “Hum kao potkovica” prikazuje arhitekturu i urbanizam prvih stambenih naseobina i mahala u Mostaru.

Tim u sastavu Monika Bazina, Husein Oručević, Ronald Panza i Boris Filipić predstavio je istraživački proces i finalni proizvod u srijedu, 31. augusta u sali Abraševića.

LINK NA MAPU:

https://abrasradio.info/mapa-nevidljivih-mostova-2022/

Mapa nevidljivih mostova (2022):

Autor tekstova: Ronald Panza
Čitao: Neđad Husković
Audio produkcija: Husein Oručević
Fotografije: Monika Bazina
Dizajn mape: Boris Filipić


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).