‘Osveta neprijatelju’: Eksperimentalni post-punk film (SIKSA)

Osveta neprijatelja’ (Zemsta na wroga) uradak je poljskog feminističkog post-punk dua SIKSA, nastao u suradnji s audiovizualnim umjetnikom Piotrom Machom. Ovaj eksperimentalni film zasnovan je na istoimenom Siksinom albumu koji je u septembru protekle godine izdala kuća Antena Krzyku.

Nisam ovdje došla da bih te uplašila. Nisam ovdje došla da bih te namamila. Zašto sam onda ovdje?

Sredina je 2017. godine. Djevojka odlučuje ispričati svoju priču. Nije je briga je li primjereno, ona ne traži dopuštenje. Ne boji se hoće li Filareti i Filomati misliti o njoj kao o primitivnoj, kao o zarazi, pučanki. Nije je strah hoće li neko pogrešno shvatiti njene riječi, hoće li ih udariti kao tona cigli: ‘Priča li o meni? Zašto ovo govoriš meni, ja nikad ne bih…’ – djevojka to ostavlja bez komentara, njeno preživljavanje je samo dovoljno za izjavu.

Kraj je 2020. Djevojka je preživjela svoju najveću bitku. Film ‘Osveta neprijatelju’ je njen posljednji psihomagijski čin, usmjeren ka eliminaranju njenih mučnih, dugotrajnih noćnih mora.

Autori filma: SIKSA & Piotr Macha

Pojavljuju se: Szegetz, Misia Joachim, Małgosia Szadkowska, Zbyt Wiele Czaszek, Dorcze Gabana, Lauka Anchsztet, Majucz, Walery Kostimi: Tomasz Armada, Alexis, Kryszy, Nyphiris Posebne zahvale: Bez Jaj, Teatr Polski w Poznaniu, Scena Robocza Film je nastao zahvaljujući potpori asocijacije autora ‘ZAiKS’


Siksa, tandem Alex Freiheit (vokal i lirika) i Piotr Buratyński (bas gitara). Njihovi radikalni i brutalno iskreno nastupi krše patrijarhat svirku po svirku. S backgroundom iz punka, književnosti i teatra, rastače poljsku svijest. Siksa je djevojka na zadatku. Posljednja predstavnica buduće revolucije koreografskog punk stila.

Pobuna bez nježnosti na zahtjev. Clickbait kontroverza. Dvoglavi artist, smrtno ozbiljan s kockastim bass brojkama. Nekvalificirani instruktor NOISE-FITNESSA, svoj trening dijeli na tri dijela: istrajnost, snaga i kombinirano. ‘Aerobic Freiheit Five’ koji je razvila zasnovan je na usovima nestabilnosti i debalansa i nije prilagođen pojedinačnim potrebama sudionika. Najgori publicitet za Gniezno još od pokrštavanja Poljske u Magdeburgu 966. godine. Za Čehe želi biti šta je Ewa Farna za Poljake. Bivša superheroina.

Facebook: https://www.facebook.com/xsiksax/
Bandcamp: https://siksa.bandcamp.com/
Instagram: https://www.instagram.com/siksa_forever/