Otvorena izložba “Kad majčina suza kane” povodom UN rezolucije o genocidu u Srebrenici

“Kad majčina suza kane” naziv je izložbe fotografija Esada Esse Lukača, koja je postavljena u parku stećaka ispred mostarskog Centra za kulturu .

Povod ovoj izložbi je glasanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o Rezoluciji kojom bi 11. juli bio proglašen međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

“Na dan kada se u Generalnog skupštini UN-a glasa o rezoluciji o genocidu u Srebrenici odlučili smo se u tišini podsjetiti na patnje i stradanja Srebreničana, uz poruku da je ovo prilika da se zamislimo nad svojim rukama, te da mi svojim rukama postavimo fotogragije majki koje su ostale bez djece i muževa, a s nama su danas učenici mostarskih škola , ali i majke koje su ovdje izgubile svoju djecu i koje veoma dobro razumiju bol majki Srebrenice”, istakao je između ostalog voditelj kulturnih programa Centra za kulturu Mostar Dario Terzić.

“Ovo je naš zajednički doprinos kulturi sjećanja. Mi ne smijemo zaboraviti genocid u Srebrenici, ne samo zbog Bošnjaka, roditelja ,već zbog cijelog svijeta. Ovo nije upereno ni protiv koga osim prema zločincima”, naglasio je autor izložbe Esad Esso Lukač.

(AbrašRadio)