Otvorena prva ekološki održiva zgrada u Mostaru

Rezidencija Šantić, prva ekološki održiva zgrada u Mostaru, u vlasništvu Koledža ujedinjenog svijeta Mostar (UWC Mostar), je novi dom za 56 učenika ove obrazovne institucije.

Međunarodno nagrađeni ekološki projekat Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru, započet 2017. godine sa ukupnom investicijom od 1.200.000 eura, Rezidencija Šantić je izgrađena u skladu sa ekološkim standardima, minimalističkim enterijerom i funkcionalnošću, posjeduje solarne panele, posebne izolacije, tehnologiju uštede vode, kao i troslojna stakla.

Pored soba namijenjenih za smještaj učenika koledža, rezidencija sadrži i multimedijalnu salu, atrij, terase, kuhinju, dnevni boravak, skladište, kao i sve ostale potrebne popratne prostorije.

Namještaj za rezidenciju je dizajnirao renomirani holandski dizajner Piet Hein Eek, jedan od vodećih stručnjaka za dizajn namještaja sa fokusom na održivost i ekološke materijale, u saradnji sa Fabrikom namještaja “Maoles” iz Mostara.

Rezidencija će biti dostupna za organizaciju radionica i aktivnosti fokusiranih na ekologiju, a u saradnji sa organizacijom ‘Nešto Više’ iz Mostara planirane su i radionice permakulture, te će Koledž ujedinjenog svijeta i na taj način doprinijeti podizanju svijesti o ekologiji i ekološkoj održivosti, kao i jačanju saradnje sa lokalnom zajednicom.

Rezidencija Šantić je još jedan objekat Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru kojim je postignut cilj Koledža da djeluje u korist šire zajednice. Rezidencija Šantić je kao i naš prvi objekat, rezidencija ‘Mejdan’, izgrađena na temeljima ratom devastiranih i već godinama ruševnih objekata. Oba objekta su svojevrstan poklon i građanima Mostara da imaju što ljepši grad i da se što prije zacijele urbane ratne rane. Naziv rezidencije Šantić su odabrali naši učenici čime su odali poštovanje historiji našeg grada i našim znamenitim sugrađanima. Koledž je spreman da i dalje učestvuje u rekonstrukciji ruševnih objekata kako bi ih stavili na raspolaganje svim mladim ljudima u njihovom procesu obrazovanja,

naglasila je predsjednica školskog odbora Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru, Jasminka Bratić.

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru, osnovan 2006. godine, pohađaju učenici iz preko 60 zemalja svijeta i jedini je koledž na Balkanu u sklopu 18 koledža UWC pokreta.

UWC Mostar kvalitetnim obrazovanjem gradi mostove između ljudi i kultura, te nudi praktičan primjer obrazovanja koje spaja, nadahnjuje i potiče učenike i širu zajednicu, da se kroz aktivnu saradnju zalažu za mirnu i održivu budućnost.