Otvoreno pismo gradonačelniku, vijećnicima i načelnicima odjela gradske uprave Grada Mostara

Poštovani,

Dana 09. 12. 2021. donijeli ste Odluku o javnoj raspravi za Nacrt Proračuna Grada Mostara za 2022. godinu. Dalje u tekstu, pozivaju se građani Grada Mostara, predstavnici NVO i politički subjekti u Gradu Mostaru, da sudjeluju u kreiranju Proračuna Grada Mostara za 2022. godinu i da svoje argumentirane prijedloge, sugestije, amandmane kao i primjedbe, dostave na e-mail Gradskog vijeća Grada Mostara. Poštovani, slanje maila je jednostrani potez koji nije javan, a rasprava ne postoji. Dakle, javna rasprava o nacrtu proračuna ove godine, koja je zakonska obveza, niti je javna niti je rasprava. Od proračuna ovisi sve ono što ćemo raditi iduće godine, koji će procesi početi i kakve ćemo usluge dobiti, kakav ambijent ćemo stvoriti, u kojem smjeru će ići tržište proizvoda i usluga. Zbog čega ne želite saslušati građane koji vas plaćaju? Stvara se dojam da nešto krijete i od nečega bježite. Ne namjeravamo vas vrijeđati niti vam nešto ružno govoriti. Dijalog nema alternativu. Ne želimo slati nikakve mailove kao na početku ove godine, na koje nam nitko ne odgovara. Smatrate li da građani nemaju što reći ili, možda, ne trebaju? Imamo sada lijepe uvjete, vijećnicu i kamere, možemo se razgovarati kao ljudi.

Prolazeći kroz stavke nacrta proračuna za 2022., možemo konstatirati da nema skoro nikakvih promjena u odnosu na ovu godinu. Je li to znači da smo zadovoljni ovom godinom, pa tako i prethodnima, jer razlike su zaista male. Ove godine smo izdvojili za komunalne djelatnosti skoro 17 milijuna maraka, a da se ne zna tko nam pruža uslugu, jer stara Odluka o obavljanju komunalnih djelatnosti, tko to obavlja, je van zakonskih okvira već petu godinu. Trenutno komunalno poduzeće ne priznaje sud, smatra da nije zaživjelo. Bez te Odluke, novac se troši protuzakonito, a izostaje kontrola i željno iščekivana usluga. Bez te Odluke, građani Mostara nisu ni građani ni potrošači, jer nemamo potrošačke ugovore bez obzira što ih plaćamo, samim tim su nam znatno umanjena građanska prava. Bez te Odluke nije moguće znati tko nam uređuje naselja, razvrstava i odvozi otpad, tko naplaćuje parking mjesta i kakvu vodu pijemo. A novac imamo, i on se potroši. Zapanjujuće je da se financiranje javnih ustanova iz kulture i mnogih drugih javnih ustanova vode pod grantove neprofitnim organizacijama, preko 10 milijuna ove godine. One jesu po svojoj naravi neprofitne ali one nisu u registru neprofitnih organizacija nego su registrirane kao javne ustanove, Grad postavlja ravnatelje, upošljava ljude, ima upravne odbore, ukratko, Grad Mostar je njihov osnivač. Na stranicama Grada se prezentiraju kao javne ustanove a financiraju se kao neprofitne organizacije. Time se narušava status i umanjuju prava uposlenika i namještenika, a građanima se oduzima sadržaj i usluga, grubo se urušava smisao kulture, sporta socijalnih i ostalih društvenih djelatnosti. Ne postoji planiranje ni postavljanje ciljeva. A ciljevi moraju biti specifični, mjerljivi, ostvarivi, značajni i realizirani u određenom vremenskom roku, ili nisu ciljevi. Zašto ih nemamo? Financiranje amaterskog sporta, masovnog bavljenja sportom je apsolutno izostalo i pored novca kojeg izdvajamo. Sve je svedeno na džep roditelja. Zašto?

Zbrajanjem stavki iz proračuna samo za ove oblasti dolazimo do podatka da već govorimo o skoro polovici proračuna. Već dugi niz godina govori nam se da nemamo razvojni proračun nego socijalni. S kojim socijalnim kategorijama se solidariziramo, a da nije riječ o uposlenicima gradske administracije i javnih ustanova? Oni nisu socijalna kategorija. Oni moraju biti motor promjena. Ne želimo ovo gledati iduće godine. Po pitanju investicija, ekonomije, gospodarskog ambijenta, molimo gospodarstvenike i poduzetnike da se oglase. Napomena: U vrijeme gradonačelnika Bešlića bez Gradskog vijeća, održavale su se javne rasprave, bez obzira na njihovu kvalitetu, svatko je mogao doći i reći što misli…

S poštovanjem,
Marin Bago Mreža Naše društvo