Ozonski omotač polako zacjeljuje, rupa će se popraviti do 2066.

Foto: UN Environment Programme

Zemljin zaštitni ozonski omotač polako, ali primjetno zacjeljuje tempom koji bi u potpunosti popravio rupu iznad Antarktika za oko 43 godine, navodi se u novom izvještaju Ujedinjenih naroda, piše bljesak.info.

Znanstvena procjena svake četiri godine pokazala je da je oporavak u tijeku, više od 35 godina nakon što su se sve nacije na svijetu složile da prestanu proizvoditi kemikalije koje ubijaju ozonski omotač u Zemljinoj atmosferi koji štiti planetu od štetnog zračenja povezanog sa rakom kože, kataraktom i oštećenjem usjeva.

U gornjoj stratosferi i ozonskoj rupi vidimo da se stvari popravljaju”, rekao je Paul Newman, dopredsjedavajući znanstvene procjene.

Napredak je spor, navodi se u izvještaju predstavljenom u ponedjeljak na konvenciji Američkog meteorološkog društva u Denveru. Globalna prosječna količina ozona neće se vratiti na nivoe prije razrjeđivanja iz 1980. godine do otprilike 2040. godine, navodi se u izvještaju. I neće se vratiti u normalu na Arktiku do 2045. Antarktik, gdje je toliko tanak da godišnje zjapi ogromna rupa u sloju, neće biti u potpunosti popravljen do 2066. godine, navodi se u izvještaju.

Znanstvenici i zagovornici zaštite okoliša širom svijeta već dugo pozdravljaju napore da se zacijeli ozonska rupa – proizašla iz sporazuma iz 1987. nazvanog Montrealski protokol koji je zabranio klasu kemikalija koje se često koriste u rashladnim sredstvima i aerosolima – kao jednu od najvećih ekoloških pobjeda čovječanstva.