Potpisan sporazum za zaštitu rijeka

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji, započela je nova faza saradnje između Grada Mostara, međunarodne organizacije za zaštitu prirode The Nature Conservancy (TNC) i organizacije Novi Val iz Blagaja. Zajedničkim radom doprinosit će zaštiti rijeka Bosne i Hercegovine, s posebnim akcentom na rijeku Bunu.

„Zadovoljstvo je biti supotpisnik Sporazuma o saradnji s organizacijom TNC i udruženjem Novi Val. S obzirom da je zaštita okoline i očuvanje prirode, a posebno naših rijeka, gradu Mostaru izrazito važna, siguran sam kako će ovaj Sporazum rezultirati konkretnim i plodonosnim projektima u očuvanju i zaštiti naših rijeka. Takođe, izražavamo punu podršku udruženju Novi Val i njihovom radu. Grad Mostar će i dalje nastaviti podupirati njihov, kao i rad svih organizacija u korist očuvanja i zaštite prirode i prirodnih ljepota koje su naše najveće blago“, izjavio je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, saopćeno je iz Grada Mostara.

Složivši se oko zajedničke vizije budućnosti u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom, potpisnici Sporazuma aktivno će jačati napore usmjerene ka zaštiti rijeka u Bosni i Hercegovini.

„Ovo je veliki korak za udruženje Novi Val, koje već godinama aktivno radi na zaštiti rijeke Bune i promociji prirodnih vrijednosti Bosne i Hercegovine. Kroz aktivnosti koje provodimo, želja nam je mlade ljude vratiti u prirodu, na rijeke, kako bi postali svjesni svih vrijednosti koje nam one pružaju. Ovaj Sporazum dodatan je vjetar u leđa za naše udruženje i podsticaj za dodatni rad koji će očuvanju naših rijeka na korist svih nas, ali i prirode“, ističe Adnan Đuliman, predsjednik udruženja Novi Val.

Neke od aktivnosti na kojima će potpisnici Sporazuma o saradnji zajedno raditi je zagovaranje na nacionalnom nivou, saradnja na projektima iz domene zaštite prirode, zajednički javni nastupi, radionice i konferencije, te edukativne programe sa svrhom podizanja svijesti građana o zaštiti rijeka i prirode.

„Iako se često spominje, nije na odmet još jednom istaći kako naša regija, a posebno Bosna i Hercegovina, obiluje nevjerovatnom biološkom raznolikosti i prirodnim vrijednostima. Kako bi ih efikasno zaštitili, potrebno je zajednički raditi na njihovom očuvanju. U praksi, to znači povezivanje različitih učesnika, nevladinih organizacija i lokalnih zajednica bez kojih nema trajne zaštite prirode. Ovim Sporazumom, šaljemo upravo tu poruku, da zajedničkim radom možemo postići nevjerobatne rezultate, kako bismo doprinijeli stvaranju bolje budućnosti za sve nas“, zaključila je Dragana Mileusnić, direktorica Programa za jugoistočnu Evropu pri TNC-u.

Ovaj Sporazum potpisan je u okviru inicijative Zajedno za rijeke. Inicijativu je pokrenuo TNC, jedna od najznačajnijih svjetskih organizacija za zaštitu prirode, u suradnji s lokalnim partnerima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije. Zajedničkim radom žele zaštititi preko 400 kilometara jedinstvenih riječnih bogatstava naše regije kako bi se stvorile nove razvojne prilike i osigurala dugotrajna dobrobit za ljude i prirodu, saopćeno je.

(Agencije/AbrašRadio)