Potpuno autonomni taksi dobio dozvolu voziti javnim cestama

Foto: Mashable

Prvi puta u povijesti automobila javnim ulicama u SAD-u prometuje potpuno autonomno vozilo, koje je “iz nule” izrađeno tako da bude robotaksi – bez mjesta za vozača, bez upravljača i bilo kakvih ručnih komandi, prenosi bug.hr.

Uspjelo je to Amazonu i njihovoj kompaniji za robotaksije Zoox, koja je ovoga mjeseca od kalifornijskog Odjela za motorna vozila (DMV) dobila dozvolu za prometovanje svojih automatiziranih taksija u toj saveznoj državi. Slijedom dozvole, prvi su namjenski robotaksiji izišli na ceste već protekloga vikenda i odmah prevezli svoje prve putnike.

Zoox neće odmah početi raditi kao taksi usluga, već će uslijediti niz dodatnih testiranja i prometovanja na kraćim, posebno definiranim relacijama. Od ovoga će proljeća sami zaposlenici te kompanije moći uzeti Zooxov robotaksi i prevesti se, u radno vrijeme, od jedne kompanijske lokacije do druge.

Foto: TechCrunch

Robotaksiji su već sada prošli rigorozne testove i prikupili preko 1,5 milijuna kilometara prevaljenih na autopilotu, na cestama San Francisca, Las Vegasa i Seattlea. Zooxov taksi nalik je malenom autobusu, ima mjesta za četiri putnika, dug je samo 3,6 metara, a zbog simetričnog dizajna može voziti u bilo kojem smjeru, tj. prednja i stražnja strana vozila su međusobno jednake.

Pogon im je, dakako, električni. Jedno punjenje baterije (kapaciteta 133 kWh) omogućava im i do16 sati rada, a najviša brzina može biti čak 120 km/h. “Velik je ovo korak za Zoox, ali i za industriju autonomnih vozila u cjelini”, izjavila je Aicha Evans, izvršna direktorica Zooxa.