Predavanje “Umjetnost stećaka – (A)disKontinuitet” Adisa Eliasa Fejzića (A.E.F.) u Abraševiću

“Umjetnost stećaka- (A)disKontinuitet” naziv je predavanja na kojem će priznati bosanskohercegovački skulptor Adis Elias Fejzić (A.E.F.) pričati o svojim radovima i obradi kamena. Održat će se u subotu, 23. decembra 2023. sa početkom u 11 h, a ulaz je slobodan.

Isti dan upriličit će se i zatvaranje izložbe ‘Figure, riječi, simboli‘, a prisutni će imati priliku za razgovor sa autorom. Adis će nam kroz svoje predavanje “Umjetnost stećaka- (A)disKontinuitet” detaljnije objasniti šta za njega predstavlja stećak, te na koji način pristupa fizičkoj obradi kamena.

Saznajte zašto stećak nije samo obična gromada kamena na kojoj je nešto uklesano, zašto je čak i najtanja linija značajna priča te kako ‘čitati’ prošlost iz kamena.


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).