Predstavljena monografija “Stari mostovi i utvrde Mostara”

Predstavljanje znanstvene monografije ”Stari mostovi i utvrde Mostara” (The Old Bridges and Fortifications of Mostar) autora Ante Miloševića i Željka Pekovića upriličeno je u ponedjeljak navečer u Galeriji ”Gabrijel” Kamernog teatra 55 u Sarajevu u organizaciji Središnje uprave c i HKD Napredak Glavna podružnica Mostar.

Uz autore, ovu su vrijednu monografiju, koja je tiskana na hrvatskom i engleskom jeziku, predstavili, dr. sc. Mladen Ančić, Sveučilište u Zadru, prof. dr. Danijel Džino, Macquarie University i dr. sc. Ivan Basić, Sveučilište u Splitu.

Na početku predstavljanja u ime organizatora obratio se Miroslav Landeka, dopredsjednik Središnje Uprave HKD Napredak, koji je uz pozdravne riječi zahvalio autorima i predstavljačima te istaknuo kako je Napretku čast biti organizator predstavljanja jedne ovakve vrijedne monografije.

Povijest Mostara i lokaliteta Starog mosta

”Također se ovim predstavljanjem pravimo i još jedan ljudski, prijateljski i komunikacijski most između Sarajeva, Zagreba, Mostara i Splita, te kako će se nakon ovog predstavljanja napraviti još neki drugi mostovi koji će nas povezivati u budućnosti”, naglasio je. Jedan od autora prof. dr. Željko Peković u svom je obraćanju naglasio je kako je u knjizi sadržana povijest Mostara i lokaliteta Starog mosta u Mostaru.

”Naime, gradeći most mi smo arheološki istražili lokalitet, napravili smo rekonstrukcije svih faza lokaliteta od njegovog nastanka pa sve do današnjeg dana. U knjizi smo, isto tako, prikazali faze gradnje mosta i one zanatske, tehničke stvari koje su se tamo napravile”, kazao je Peković.

Govorio je i o posebnosti Starog mosta u Mostaru te kazao kako se u knjizi mogu naći i mostovi većeg raspona, i rimski i mnogi drugi, ali da ovaj ima najtanji luk.

”Lukovi mostova tog raspona imaju metar i sedamdeset pet, metar i devedeset debljinu luka, a mostarski svega 72 centimetra. On je i tehnički vrlo zanimljiv jer je izveden armiranjem. On je trajao 500 godina i trajao bi još sigurno 500 onakav kakav je bio napravljen”, ocijenio je Peković.

Prof. emeritus Mladen Ančić govorio je o važnosti arheoloških slojeva otkrivenih prilikom obnove Hajrudinova mosta, a čime je nedvojbeno potvrđen predosmanski urbanitet Mostara. To dodatno potkrjepljuje i činjenica postojanja Franjevačkog samostana koji su se u srednjovjekovlju uvijek osnivali u urbanim središtima.

Prema njegovom mišljenju u smislu šireg društvenog značenja, autorski poduhvat Ante Miloševića i Željka Pekovića stavlja u istu ravan i dobiva istu važnost kao i pothvat fizičke obnove samoga mosta, jer kao što je fizička obnova objekta vratila prepoznatljivi lik grada, tako je djelo autorskog dvojca otvorila pogled na najdublje slojeve povijesti toga grada o kojima se dosad ništa nije znalo.

Najnovija saznanja o životu prije dolaska Osmanlija 

U svom govoru prof. dr. Danijel Džino posebno je naglasio važnost ove knjige koja donosi najnovija saznanja o životu prije dolaska Osmanlija na prostoru Mostara koja su provedena arheološkim istraživanjima priliko obnove Starog mosta u Mostaru koji srušen tijekom rata u Bosni i Hercegovini 1993. godine.

”Postignuti rezultati prezentirani u knjizi imati dalekosežne posljedice za širu povijest prostora jadranskog zaleđa, povijest srednjovjekovnih Huma i Hercegovine, ali i lokalnu povijest prostora Mostarskog polja koja sada dobila potpuno novu, srednjovjekovnu dimenziju. Uz otkrivanje do sada nepoznate prošlosti, autori su uspjeli rekonstruirati povijesna događanja oko gradnje Hayreddinova mosta, kao i procese i tehnologije kojima je ovo graditeljsko remek – djelo ostvareno”, rekao je profesor Džino. Dr. sc. Ivan Basić u svom izlaganju je govorio o nastanku i povijesnom razvoju Starog mosta i naseljenog područja oko njega.

”Kao i svi izvanserijski spomenici tako je i mostarski most projiciran u rimsko doba. Takvi spomenici ne izgledaju kao da ih je načinio jedan prolazan, smrtan čovjek od krvi i mesa u nekom konkretnom povijesnom trenutku, nego radije kao da su im autori svi ljudi. Ne čovjek, nego čovječanstvo”, naglasio je profesor Basić.

Program je na flauti glazbeno uveličala studentica Muzičke akademije u Sarajevu Najda Nukić. Predstavljanju su, između ostalih, nazočili Siniša Šešum, direktor Ureda UNESCO-a u BiH, Venka Zorić, dopredsjednica HKD Napredak, Josip Nikolić, član Središnje uprave HKD Napredak, Vesna Travnjanin, direktorica Saveza općina i gradova FBiH, Ante Vujnović, ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH, predstavnici Veleposlanstva RH u Sarajevu i drugi.