Preminuo Kenneth Anger, veteran avangardnog i queer filma

Utjecajni američki avangardni filmaš Kenneth Anger, koji je prkosio seksualnim i vjerskim tabuima u kratkim filmovima poput “Scorpio Rising” i “Fireworks”, kao i u svom underground klasiku “Hollywood Babylon”, u kojem je razotkrio najgore tračeve o filmskim zvijezdama, preminuo je u 96. godini.

Anger je umro prirodnom smrću 11. svibnja u Kaliforniji, rekao je danas za Associated Press njegov predstavnik Spencer Glesby.

Rijetki su tako hrabro i maštovito zaronili u zabranjene dijelove kulture i svijesti kao Anger, njegovi obožavatelji uključuju redatelje poput Martina Scorsesea i Davida Lyncha do rock zvijezda poput The Clash i The Rolling Stones.

Bio je među prvim otvoreno homoseksualnim filmašima i pionir u korištenju zvučnih zapisa kao kontrapunkta pokretnim slikama.

Davno prije uspona punka i heavy metala, Anger je svojom glazbom portretirao bajkere, sado-mazohizam, okultne i nacističke simbole. Kad su se 1976. na istom koncertu pojavili Sex Pistolsi i Clash, iza njih su se vrtjeli kadrovi iz Angerovih filmova.

Najveći komercijalni uspjeh postigao je s filmom “Hollywood Babylon”. Skandal i Hollywood praktički se razvijaju zajedno, a Anger je sastavio izvanredan i često možda netočan kolaž od slika kobne prometne nesreće Jane Mansfield do naširoko osporavanih optužbi da je glumica Clara Bow imala seks s nogometnim timom Sveučilišta Južne Kalifornije.

Dovršen kasnih 1950-ih, film je godinama bio zabranjen u SAD-u.