Produžena sezona u Hercegovini, gostima zanimljiva i zimi

Foto: RGM

Turistički radnici u Hercegovini, zadovoljni su početkom 2023. godine. Kako su kazali za Radio gradska mreža (RGM) – Mostarski radio, u Turističkoj zajednici HNK počevši od organiziranog dočeka Nove godine u Mostaru pa nadalje, kapaciteti su bili popunjeni do posljednjeg mjesta.

“Gosti su dolazili iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz zemalja okruženja”, rekao je za RGM zamjenik direktora Turističke zajednice HNK Semir Temim.

Podsjeća da je bilo gostiju iz čitave Evrope, pa čak i sa dalekog istoka, arapskih zemalja, što znači jedna velika slika kad je u pitanju taj period.

Da šire područje Mostara, gosti ne pohode samo tokom ljetne sezone potvrđuje i višegodišnji turistički radnik Haris Količić iz Urban restorana u mostarskom Starom gradu.

“Zahvaljujući mogu slobodno reći Zimskom gradu i nekim eventima koje organizuje grad Mostar, produžila se turistička sezona. Planine su u okolini sve pune, tako da dobar dio tih gostiju dođe i u Hercegovinu. Tako da je puno življe, nego što je to bio slučaj prethodnih godina”, rekao je Količić.

Kada je riječ upravo o planinskom turizmu do prije nekoliko dana na ruku nije išlo ni vrijeme, jer nije bilo snijega. Stanje se promijenilo.

Kako se može vidjeti na društvenim mrežama na poznatom planinskom izletištu Rujište kod Mostara, proteklog vikenda bilo je i vozila sa registarskim tablicama iz susjednih zemalja.

Mirsad Mahinić iz Snježne kuće na Rujištu, kazao je da gosti dolaze sa prostora bivše Jugoslavije.

“Blizu nam je Dalmacija, dolaze ljudi iz Crne Gore, Srbije; Hrvatske. Sezona je tek počela, od prije nekih 10 dana. Sad smo trenutno zadovoljni. Nadamo se da će se sezona produžiti, meteorolozi najavljuju još snijega”, rekao je Mahinić.

Dobar početak 2023. godine nastavak je uspješne prethodne godine, kažu turistički radnici.

“Svi spominjemo 2019. godinu kao rekordnu godinu kada je riječ o broju dolazaka, broju noćenja, znači ukupno posjeta u našem kantonu. Naravno da smo imali 2020. i 2021. godinu kada je bila pandemija, svi znamo kakva je situacija bila, ali ova 2022. godina je vratila nas što bi rekli u punom kapacitetu”, dodao je Temim.

Turistička ponuda u HNK predstavljena je na sajmovima širom Evrope. Vlada veliki interes pa se s obzirom na dešavanja u Evropi i svijetu očekuju dobri rezultati i ove godine.

„Ukoliko ne bude nekih velikih poremećaja u narednom periodu možemo sigurno očekivat izuzetno još bolju sezonu nego što je to bilo lani koja je bilo izuzetno dobra“, rekao je Temim.

Da se dobri rezultati očekuju i od ove godine slaže se i turistički radnik iz mostarskog Starog grada Haris Količić.

„Nakon ove postpandemijske sezone, te prošle koja je bila izuzetno dobra bio je velik broj gostiju i kvalitetna struktura gostiju, mislim da nema razloga da ova bude imalo lošija od prethodne“, dodao je Količić.