Prostori koji pokreću: Aktivisti Kinezisa posjetili 30 škola

Udruga Zdrav život – Kinezis je u posljednje dvije godine posjetila svih 30 Osnovnih škola na području grada Mostara te za više od 1000 školaraca organizovala praktične radionice.

“Ponosni smo, ali i zahvalni prijateljima iz udruge NEŠTO VIŠE na čiju smo inicijativu osmislili, iscrtali i praktično demonstrirali poligone za razvoj bazičnih motoričkih znanja u sklopu projekta Mostar – Prostori koji pokreću!” ističu iz Kinezisa

Ideja samih poligona je na jednostavan i zanimljiv način potaknuti školarce na kretanje i tjelesnu aktivnost u slobodnom vremenu.

Jedan od ciljeva je u prvim razredima osnovne škole stvoriti sadržaj koji će moći koristiti i učiteljice i na taj način podići kvalitetu nastave tjelesnog I zdravstvenog odgoja.

“Utisci sa terena su fantastični! Direktori/ce svih škola su bili otvoreni za saradnju, učitelji/ce su prepoznali vrijednost poligona, a djeca su uživala u njihovoj provedbi” istaknuto je.

Radionice su organizovane u okviru Projekta ”Mostar – Prostori koji pokreću” kojeg financira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva.

Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta.

Zajedno s PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokracije Mostar (LDA Mostar) i NEŠTO VIŠE (NV).

(AbrašRadio)