Prostori koji pokreću: Posjeta iz Srbije i Kosova

“Prošle sedmice smo imali priliku ugostiti drage prijatelje iz Srbije i Kosova i kroz trodnevno druženje ih upoznati sa projektnim timom Mostar – Prostori koji pokreću i rezultatima koji su proizašli kroz ovaj projekt”, saopšteno je iz Nešto više.

Kako navode petak su iskoristili za upoznavanje sa organizacijama koje godinama rade lijepe stvari u vidu brige i stvaranja boljih prilika za mlade sa poteškoćama u razvoju.

Posjetili ekipu iz Udruge Vedri osmijeh i pobliže se upoznali sa njihovim radom i vidjeli jedno od najljepše uređenih dvorišta u gradu.

U Centru za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Los Rosales“ vidjeli najšarenije rukotvorine i pobliže se upoznali sa socijalnim preduzećem Radin kroz koje je utemeljen Lonato Lunchroom Mostar koji zapošljava mlade osobe sa poteškoćama u razvoju.

UG “Naša Djeca – Our Kids u BiH” i njihova second hand trgovina gdje nas je dočekala uvijek nasmijana Đana.

I na kraju dana odlazak na Forticu sa koje se pruža najljepši pogled na grad.

“Kako je subota bila u znaku Mostar Half marathon – polumaraton, dali smo podršku svim učesnicima trke koja je Mostar stavila na mapu međunarodnih događaja ovog tipa” navode te dodaju da su lijepo vrijeme iskoristili  i za druženje na suncu te u prelijepom ambijentu Ranč na Buni gdje nam je domaćin Zdravko pobliže predstavio imanje na kojem se uzgaja voće i povrće za potrebe restorana i gdje smo na malom prostoru vidjeli koke, zečeve, ribe, kornjače, guske, paunove, mace.

Posjeta gostiju je realizirana kroz projekt Mostar – Prostori koji pokreću koji se realizuje uz podršku Vlade UK.

Projekat provode People in Need Bosnia and Herzegovina, Agencija lokalne demokratije Mostar, OKC Abrašević, Everyday Peace Indicators i Nešto više.

(PkP/AbrašRadio)