Radio dvorište #5: Milan Milosavljević, Akademski Filmski Centar

Posljednje izdanje Radio dvorišta za ovu godinu će trajati dva dana. Prvi dan, 22. novembra u 20 h, ćemo ugostiti Milana Milosavljevića, a drugu večer, 23. novembra pogledat ćemo par kraćih filmova, također sa početkom u 20 h, koji su specijalno izabrani za Mostar.

Veliko nam je zadovoljstvo ugostiti Milana Milosavljevića, voditelja i urednika Akademskog Filmskog Centra iz Beograda i su-osnivač festivala Mr. Vorky u Rumi. Ovaj Kino klub jedno je od najvažnijih mjesta rođenja Crnog talasa i prvih autora filmova kao što su Živojin Žika Pavlović (Kad budem mrtav i beo, Buđenje pacova, Hajka), Vojislav Kokan Rakonjac (Grad), Slobodan Šijan (Ko to tamo peva, Maratonci, Davitelj) Tomislav Gotovac i mnogi drugi.

Milosavljević će u Mostaru boraviti dva dana, a razgovor s njim protegnut će se čak na dvije večeri. U prvoj razgovaramo o tome šta je Kino klub, koja je njegova ideja i koji značaj ima za javni prostor i za zajednicu. Isto tako saznat ćemo dosta o samom Kino klubu Beograd.

Drugo večer imat ćemo priliku pogledati, za Mostar specijalno izabran i kuriran program koji će se, uz stručno vođenje, sastojati od klasika programa kino kluba, te novih i još novijih, kraćih filmova. Cijeli program će trajati 90 minuta, a filmovi čiju projekciju ćete moći vidjeti u četvrak 23. novembra su sljedeći:

Pravac (Stevens Duke), Tomislav Gotovac (1964, 10 min, 16 mm, b&w)

Putovanje, Bojana Vujanović (1972, 2 min, 16mm, b&w/kolor)

Samoglasnici, Nikola Đurić (1973, 8 min, 16mm, b&w)

Mesta za skrivanje, Mina Nikolić (2022, 7 min)

Snimak pejzaža bez predistorije, duo Doplgenger (2020, 14 min)

Dogs, moon river and Baudelaire, Marija Kovačina (2018, 4 min)

Poslednji tango u Parizu, Miodrag Milošević (1983, 6 min, 16mm, b&w)

Dreamland, Allan Brown (2018, 13 min)

Smrt metalosaurusa, Igor Toholj (1988, 3 min, super 8mm, kolor)

Ruke ljubičastih daljina, Sava Trifković (1962, 11 min, 16 mm, b&w)

Sjutra, Marko Dabović (2023, 3 min)

3 godine, 2 meseca i 1 dan, Nikola Nikolić i Nikola Topalović (2021, 9 min)

Alternative FilmVideo, AKK

Više o AFC Beograd:

Akademski filmski centar osnovan je 1958. godine pod imenom Akademski kino klub. Od 1976. godine deluje u okviru Doma kulture »Studentski grad«.

Kroz svoju relativno dugu istoriju, zahvaljujući autorima koji su stvarali u njemu (Kokan Rakonjac, Živojin Pavlović, Dragoslav Lazić, Sava Trifković, Tomislav Gotovac, Milan Jelić, Radoslav Vladić, Ivan Obrenov, Vjekoslav Nakić, Ivko Šešić, Nikola Đurić, Bojan Jovanović, Miodrag Milošević, Zoran Saveski, Miloje Radaković, Dejan Vlaisavljević, Igor Toholj, Bob Milošević, Ivana Todorović, Maja Novaković…), postao je jedan od najznačajnijih i najviše nagrađivanih filmskih klubova u zemlji. Sa preko 800 filmova i video radova nastalih u AFC-u i sa ogromnom kolekcijom avangardnog filma i video radova drugih autora, AFC je osnovao Arhiv alternativnog filma koji vodi brigu o ovom vrednom filmskom nasleđu, ali i različitim filmskim i video materijalima od značaja za ustanovu DKSG.

Aktivnosti Akademskog filmskog centra su:

1. FILMSKA/VIDEO PRODUKCIJA, DISTRIBUCIJA I FESTIVALSKA PRIKAZIVANjA

Od svog nastanka, AFC je otvoreno mesto za kreativno izražavanje autora i realizaciju filmova, kao i za proučavanje različitih tehničkih mogućnosti izrade filmskog dela, od analognog do digitalnog doba. I danas, u okviru AFC-a postoje mogućnosti za intenzivnu produkciju kratkometražnog filma i videa. Tradicionalno se podržavaju studentski projekti i projekti mladih autora koji istražuju medij filma i ukazuju na nove puteve u poimanju estetike i poetike filma kao i oni koji svojim kvalitetom obeležavaju domete u klasičnim formama kratkog filma (dokumentarni, animirani, eksperimentalni).

AFC najbolje filmove iz svoje godišnje produkcije distribuira na festivale u zemlji i inostranstvu. Isto tako, selekciju godišnje produkcije AFC šalje zainteresovanim kulturnim centrima za potrebe programa ili u svrhu prezentacije na festivalima. Pored ovih selekcija, selekcije nagrađenih filmova sa festivala u organizaciji AFC-a (šalju se u vidu festivalske selekcije u prateće programe drugih festivala. Mladim autorima izlazimo u susret i šaljemo aplikacije za produkciju njihovih filmova na konkurse Filmskog centra Srbije.

2. FESTIVALSKA DELATNOST

U organizaciji AFC-a održavaju se dva međunarodna festivala: Evropski festival animiranog filma BALKANIMA i Festival novog filma i videa ALTERNATIVE FILM/VIDEO.

3. EDUKATIVNI PROGRAM

Radionica alternativnog filma, AKK

Praktične radionice u različitim formama, koje organizuje AFC, omogućavaju studentima-polaznicima da steknu znanja iz istorije i teorije filma, osnova montaže i kamere, kao i da realizuju svoj film u produkciji AFC-a. Od 2021, AFC organizuje radionicu ekološkog i antropološkog filma Kino-Eko, koja je namenjena studentima i u
sklopu koje je u prethodna tri izdanja realizovano 20 kratkometražnih dokumentarnih filmova.

4. MEĐUNARODNA SARADNjA

Akademski filmski centar je punopravni član Evropske mreže nezavisnih bioskopa i distributera “Kino Climates”, koja je osnovana 2010. godine u Roterdamu, Holandija. Prethodnih godina, produkcija i programi festivala u organizaciji bili su prikazani i van evropskog kontinenta: Anthology Film Archives u Njujorku (2015), festivalu Experiments in Cinema u Albukerkiju, Novi Meksiko (2014) i Međunarodnoj kući u Filadelfiji (2013).

U 2019. godini, izdvajamo prikazivanja dva programa kratkih filmova iz depoa Arhiva alternativnog filma, koji su bili prikazani u Tokiju, u bioskopu Image Forum, uz prisustvo urednika AFC-a, Milana Milosavljevića,  kao i gostovanje urednika Arhiva, Ivana Velisavljevića u najznačajnijoj ustanovi za savremenu umetnost, Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, u kojoj je predstavljen rad Arhiva, odnosno filmovi koji se čuvaju u njemu.

Alternative Film Video festival, AKK

Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto više