Ratni zločinac Valentin Ćorić, umjesto da moli za oprost, predstavio knjigu u Mostaru

Foto: klix

Ratni zločinac Valentin Ćorić je u Mostaru održao promociju knjige “In vino libertas” u kojoj se tematizira njegov boravak u Hagu gdje je odslužio kaznu.

Ratni zločinac Valentin Ćorić u Mostaru održao promociju knjige, u publici je bio i Dragan Čović.

U izjavi za medije nakon promocije Ćorić je rekao kako razumije sve ljude koje je ovakav događaj uznemirio.

“Ljude razumijem. Oni su prošli to što su prošli. Svi smo mi žrtve rata. Međutim, mi imamo pravnike. Neka rade svoj posao. Sudovi neka rade svoj posao u BiH i bilo gdje. Ja sam razgovarao s ljudima koji su priznali zločine. Kažu da su napravilo zlo, priznali to pred sudom i da se kaju i da mole Boga da im oprosti. Ti su ljudi bili čestiti. Pozivam one koji imaju nečistu savjest da priznaju zločine, bar sebi”, rekao je ratni zločinac Ćorić.

Ratni zločinac Valentin Ćorić je 2019. godine, nakon dvije trećine odslužene kazne, pušten na slobodu.

Haški sud osudio je na ukupno 111 godina zatvora šestoricu bivših funkcionera paradržavne tvorevine Herceg-Bosne zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima 1993. i 1994. godine.

Krivima je proglasio premijera Jadranka Prlića, ministra odbrane Brunu Stojića, načelnike Glavnog štaba HVO-a generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića te zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića i voditelja Kancelarije za zarobljeničke centre Berka Pušića.

U periodu od 1992. do novembra 1993. u tzv. Herceg-Bosni Ćorić je obavljao poslove načelnika Uprave vojne policije.

Imao je ključnu ulogu i kontrolu nad funkcionisanjem logora i zatočeničkih objekata koje je držao HVO.

Sud je utvrdio i postojanje udruženog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak te načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko s ciljem etničkog čišćenja nehrvata i pripajanja dijela teritorija BiH Hrvatskoj.

(AbrašRadio)