Reakcija P.E.N. Centra u BiH povodom prekida emitovanja dramskog i dokumentarnog programa BHR1

PEN BiH je veoma uznemiren činjenicom da se Dramski i dokumentarni program BH Radija 1 ne emituje već više od sedam dana. Uprkos tome što je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović u javnosti negirao pretpostavke da se radi o planu ukidanja DDP-a, prekid emitovanja ovog programa smatramo ozbiljnim udarom na medijske i umjetničke slobode. Želimo iskazati javnu podršku njegovom uredniku Miralemu Ovčini, čovjeku zaslužnom za opstanak i razvoj radiofonskog izraza u Bosni i Hercegovini, koji je već bio žrtva političke cenzure u svojoj matičnoj kući i svim njegovim saradnicima i saradnicama.

DDP je nasljednik Dramskog programa Radio Sarajeva, koji je desetljećima imao vrhunsku produkciju i dobijao nagrade na najuglednijim svjetskim radiofonskim festivalima. Neprocjenjiv je značaj ovog programa za razvoj i popularizaciju bosanskohercegovačke književnosti; mnogi naši najveći književnici počinjali su svoje karijere učešćem na konkursima ove redakcije, a mnoga naša velika književna imena su je i stvarala kao urednici. Raznovrsni program – radio novele, radio romani, radio drame, književna kritika – unosi našu književnost svakodnevno u domove građanki i građana Bosne i Hercegovine. Uništavanje DDP-a BHR 1 smatramo činom kulturocida.

Dramski, kulturni i obrazovni program su statutarne obaveze i dio misije javnih emitera u svakoj zemlji na svijetu. Njihova važnost je još veća u ovom trenutku, u kom se privatni mediji takmiče u proizvodnji kiča, senzacionalizma i gledanost / slušanost postižu najprimitivnijim populističkim metodama. Opstanak i prosperitet DDP-a ne smiju biti igračka u hirovitim rukama politički postavljenih rukovodilaca, intelektualno nedoraslih dramskim i dokumentarnim radijskim programima, a preko njihovih sadržaja se ne smiju voditi dnevnopolitičke bitke. Najzad, DDP u javnom servisu mora biti dostojno finansiran i produkcijski obezbijeđen dovoljnom količinom javnih sredstava.

U skladu sa svim navedenim, PEN BiH zahtijeva da se odmah nastavi emitovanje Dramskog i dokumentarnog programa BH Radija 1, te da urednik Miralem Ovčina i članice i članovi Redakcije nesmetano i bez prepreka nastave rad na osmišljavanju i produciranju sadržaja.

P.E.N. Centar u BiH