Reg Lab: Program umjetničke razmjene KC Magacin (NKSS) u Abraševiću

Program razmene i umetničke cirkulacije usmeren je na cirkulaciju umetničkih dela i produkcija unutar regije kroz razmenu programa između nezavisnih kulturnih centara – Anibar (Peć), Kulturni centrar Magacin (Beograd), Omladinski kulturni centar Abrašević (Mostar), Sociokulturni prostor Centar Jadro (Skoplje) i Pogon – zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade (Zagreb).

Programska razmena deo je projekta Regional Lab: New Culture Spaces and Networks as drivers of an Innovative and Sustainable Bottom-up Development of Regional Collaboration (REG.LAB) koji je podržala Kreativna Europa: potprogram – Projekti kulturne suradnje u zemljama Zapadnog Balkana – 2020.

Projekat provodi konzorcijum sastavljen od partnerskih organizacija iz šest zemalja Jugoistočne Europe – predvođen je Kooperativom – Regionalnom platformom za kulturu i projektnim partnerima – Anibar (Kosovo), Društvo Asociacija (Slovenija), Asocijacija NKSS (Srbija), Jadro Asocijacija (Severna Makedonija), Operacija grad (Hrvatska) i OKC Abrašević (Bosna i Hercegovina).

Program umetničke razmene (KC Magacin @OKC Abrašević):

Petak, 3. jun
20 h – Proba hora – Naša pjesma

Subota, 4. jun
17 h – Proba hora – Naša pjesma
19 h – Razgovor o proleterskim horovima – Naša pjesma

Nedelja, 5. jun
16 h – 18č – Izložba “Potemkin” – Jovan Jović
17 h – Proba hora – Naša pjesma
20 h – Predstava „Ja i dalje hodam“ – Jelena Jović (Stanica – servis za savremeni ples)

Ponedeljak, 6. jun
16 h – Proba hora – Naša pjesma
18 h – Razgovor o grafičkoj umetnosti – Jovan Jović
19:30 h – 20:30č – Predstava “Doći će partizani opet opet” – Dušan Murić
21 h – Nastup hora – Naša pjesma
22.30 h – Projekcija filma Oklopnjača Potemkin (SSSR, 1925, 75’). – Jovan Jović

Utorak, 7. jun
16 h – Čitalačka o proleterskoj književnosti (Naša pjesma – Svjetlost)
19 h – Projekcija filmova – Udruženje Satibara ( @ krov Abraševića)
21 h – Proba hora – Naša pjesma


Hor Naša pjesma

Hor Naša pjesma peva antifašističke, radničke, masovne, partizanske pesme. Rad hora Naša pjesma je otvoren i participativan, zasnovan na modelu radikalnog amaterizma, što znači da svi zainteresovani mogu da se u svakom trenutku priključe našim aktivnostima. Poziv na otvorene probe i učešće u nastupima hora biće unapred najavljeni u saradnji sa OKC Abrašević, a održavaće se svakog dana u toku razmene, od petka do utorka. Pozivamo sve zainteresovane iz Mostara da se priključe u pevanju! Kontakt: FB – @hornasapjesma / IG – @nasapjesma

Prateći program / razgovori

Razgovor o proleterskim horovima – Ovaj razgovor imaće za cilj da da pregled novog talasa samoorganizovanih antifašističkih horova u regionu, da predstavi specifičnosti hora Naša pjesma u okviru ovog pokreta, ali i da saborcima iz Mostara predoči različite moguće modalitete rada samoorganizovanog antifašističkog hora, te dileme sa kojima će se suočiti u osnivanju istog. Posebno ćemo govoriti o tome koja može biti uloga muzike i horskog pevanja u antifašističkom i radničkom pokretu, da li je nostalgija resurs ili balast u radu našeg hora, koji je odnos prema umetničkim aspektima horskog pevanja, šta muzički amaterizam može da ponudi političkom organizovanju, i tako dalje.

Sastanak čitalačke grupe za proletersku književnost: Radničke i antiratne jugoslovenske pripovetke

U saradnji hora Naša pjesma i Čitalačke grupe za proletersku književnost Svjetlost, organizovaćemo sastanak, čitajući jugoslovenske pripovetke socijalne, radničke, antiratne i narodnooslobodilačke tematike, odnosno izabrana dela Fride Filipović, Vjekoslava Kaleba, Nadežde Ilić-Tutunović i Miroslava Krleže (tekstovi će biti dostupni na internetu). Razgovaraćemo o tome koji je potencijal čitanja proleterske književosti danas, kao i o tome šta nam ove pripovetke kazuju o industriji rata i dominaciji kapitala koji oblikuju i naš istorisjki trenutak.

Izložba grafika “Potemkin”, Jovan Jović

Likovni umetnik Jovan Jović predstavlja svoju izložbu grafika Potemkin, koje su rađene u KC Magacin, u prostorijama Prakse – mejkerspejsa, a inspirisane su Ajzenštanovim filmom, a tematski takođe rezoniraju sa repertoarom Naše pjesme. Crteži inspirisani filmom „Oklopnjača Potemkin” (koji predstavljaju prošlost) na krojevima Burda časopisa (koji predstavljaju nešto nesvesno i poznato, ali ne na prvu loptu) su vizuelna igra koja prati radnju odnosno nekoliko njenih ključnih momenata: pobunu na palubi, Odesa stepenice, juriš na armadu, sam protiv svih…

Ovde pokušavam da umetnost kao takvu stavim na prvu liniju fronta naspram ugnjetača i svih koji godinama unazad sputavaju i sistematski uništavaju slobodu. Crteži su u tehnici lavirani tuš na digital printu skeniranih krojeva iz časopisa Burda. Nastali su 2020. godine.

Jovan Jović, diplomirani grafičar likovnih umetnosti, majstor litografije u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja FLU, Beograd. Rođen 19.03.1979. godine. Kontakt: FB – @jovan.jovic.1048 / IG – @jo_mladen_calija

Prateći program / razgovori: Projekcija filma Oklopnjača Potemkin (SSSR, 1925, 75’)

Razgovor o grafičkoj umetnosti (predstavljanje radnih praksi, kao i radionice za grafičku umetnost u prostorima KC Magacin, koja funkcioniše po modelu Prakse – mejkerspejsa).

Predstava „Ja i dalje hodam“, Jelena Jović (Stanica – servis za savremeni ples)

Rad je deo međunarodnog projekta „Dance On, Pass On, Dream On” na kome je Stanica – servis za savremeni ples, jedan od partnera. Cilj projekta je da se ukaže na mogućnosti i domete rada u savremenom plesu i nakon što plesači navrše 50 godina. Projekat takođe promoviše plesne prakse igrača i koreografa ove životne dobi (te samim time i plesno iskustvo na tlu Srbije) i čini ih dostupnijim i vidljivijim. Predstava je imala svoju premijeru na prošlogodišnjem festivalu savremenog plesa i performansa Kondenz.U opštem stavu kako sve treba da se umiri, ne bi li se život spasio, i dalje hodati postaje vrsta otpora. Samim time, ono prestaje da bude samo fizička radnja, već i refleksivni proces u kome prizivamo prethodna životna iskustva, sećanja, te srećemo razne ljude i predele. Iz maglovite staze kojom se krenulo u ovoj solo predstavi, odvojila su se (skoro neprimetno) dva puteljka, jedan put prividne bezbrižnosti i glamura i drugi put nemaštine i iscrpljenosti. Ti putevi se, kao u kakvoj skandivki, ukrstiše. Ostalo je pitanje – može se li se otvoriti neki treći?

Ideja, koreografija i izvođenje: Jelena Jović
Saradnja: Marko Milić i Marko Pejović
Kostim i video: Jelena Jović
Video montaža: Nataša Pavlović

Kontakt: IG i FB – @stanica.station

Predstava “Doći će partizani opet opet”, Dušan Murić

Predstava “Doći će partizani opet” je izraz neizdržive sadašnjosti i neodržive budućnosti. Kroz prizmu bliske budućnosti prizivamo otpor danas, sutra i malo sutra, sada i ovde i tamo daleko, kritički se odnoseći prema učmalim kulturnim i aktivističkim paradigmama. Predstava “Doći će partizani opet opet” je ažurirana postkovid verzija “partizana”, prilagođena Mostaru i zajedničkom nasleđu Jugoslavije i partizana, kao i novorazvijenim oblicima savremenog roptanja.Do sada je predstava izvođena više puta u KC Magacin, kao i na FAKI festivalu (Festival alternativnog kazališnog izričaja) u Zagrebu, Festivalu savremenog plesa i performansa – Kondenz u Beogradu i na festivalu Leto u MuzeYU. Uz autora Dušana Murića, predstavu su izvodili i razvijali Hristina Šormaz, Miloš Janjić, Nemanja Bošković, Jana Milenković, Jelena Mijić i Ivana Koraksić, uz pomoć prijatelja.

Projekcija filmova “Satibara Film Presents”, Udruženje Satibara (Marija Rodić)

Satibara je rođena pre više od 12 godina kao neformalna organizacija udruženog rada (OUR Satibara). Fimadžije, pozorišni umetnici i filozofi udružili su se u borbi protiv predrasuda i diskriminacije kroz promovisanje i produkciju filmske umetnosti i podizanja svesti o značaju umetnosti za društveno zdravlje. Vremenom su se i registrovali kao udruženje, a trenutno se najviše bave filmom kao sredstvom doživotnog aktivizma. Aktivnosti Satibare se odvijaju na tri fronta: filmsko stvaralaštvo, neformalno obrazovanje i promocija nezavisnog filma. Konkretno, tu spadaju: autorski filmovi Satibarinih članova, Inkluzivni kinoklub Moj krupni plan (od 2017) i MikroFAF – Međunarodni festival DIY i nezavisnog kratkog filma (od 2010).U okviru programa Satibara Film Presents biće prikazani filmovi iz sve tri navedene sfere, kao neka vrsta spontanog upoznavanja sa onim čime se Satiborci bave od svojih početaka do danas.

Prikazivanje filmova

Filmovi nastali u Inkluzivnom kinoklubu „Moj krupni plan“
Satibarini autorski filmovi – kratki i srednji metar različitih žanrova
Gostovanje MikroFAF festivala u Abraševiću

Kontakt: IG i FB @MikroFAF / IG i FB @mojkrupniplan / @duffy.quiet

FB event


REG.LAB je projekt usmjeren izgradnji kapaciteta i vještina umjetnika i kulturnih radnika za regionalno i međunarodno djelovanje. Proizlazi iz postojećih iskustava i suradnji te nastavlja razvijati regionalnu i europsku razmjenu, stvarajući dinamične programe umjetničke razmjene između kulturnih centara i proizvodeći znanja o novim participativnim modelima djelovanja temeljenima na dokazima. Projekt provodi konzorcij sastavljen od partnerskih organizacija iz šest zemalja Jugoistočne Europe – predvođen je Kooperativom – Regionalnom platformom za kulturu i projektnim partnerima: Anibar (Kosovo), Društvo Asociacija (Slovenija), NKSS from (Srbija), Jadro Association | Јадро Асоцијација | Jadro Asociacioni (Sjeverna Makedonija), Operacija grad (Hrvatska) i OKC Abrašević (Bosna i Hercegovina).