RG39 – Pariški sporazum / Horosan / Metamodernizam

U 39. izdanju programa Radio Geometrija donosimo:

EPP RADIO CAFE / Vladimir Ćorić

Uoči konferencije UN-a o klimatskim promjenama, Europski parlament je usvojio rezoluciju kojom se proglašava klimatska i ekološka kriza u Europi i svijetu. Uzimajući u obzir važnost i hitnost ove problematike, novo izdanje EPP radio caféa bavi se pitanjem klimatskih promjena, te uticajem ovog fenomena na društvo, politiku i ekonomiju. Koje izvore energije koristimo, kako to utječe na okoliš, sta je Pariški sporazum i zelena ekonomija, saznajte u novom izdanju EPP radio cafea.

▶ RADIO ALERT / Semir Behram

Petnaesti Radio Alert govori o mogućem pragmatičnom pomjeranju kalifata sa lokacije Bliskog istoka na prostore mitskog puta svile, na vrleti proročanske zemlje Horosan, kojoj većim svojim dijelom pripada današnji Afganistan. Na pomolu je i apsurd novije historije ratovanja, zapravo, potajni dogovor, koji sve jasnije ukazuje na savezništvo Sjedinjenih Američkih Država i Talibana, a sve zbog uništenja ideje pomjeranja, ideje opstanka i širenja zajedničkog neprijatelja sa crnim zastavama.

▶ ABC PROTIV 123 / Boris Filipić

Metamodernizam se pojavio kao termin za savremena kulturna gibanja koja su prevazišla postmoderno stanje kasnog 20. stoljeća. U svjetlu kriza posljednjih decenija – finansijski krah, globalni konflikti, ekološka kriza – traži se opipljiva želja za promjenom – za nečim iznad ‘kraja historije’. Dok je postmoderna obilježena dekonstrukcijom, ironijom i relativizmom, metamodernisti zagovaraju povratak nade, emocije i potencijala za univerzalnim istinama – ne odbacujući pritom lekcije naučene od postmoderne. Autor metamodernističkog manifesta je londonski umjetnik i pisac Luke Turner.

Poslušaj:

Urednik i voditelj: Husein Oručević Tonska realizacija: Ahmed Voloder

Radio Geometrija – premijerno svake srijede od 22 do 23 h na frekvencijama ROM – RADIO OTVORENA MREŽA.