Safet Oručević: Željana Zovko je zasluženo dobila priznanje Centra za mir, zasluženo joj ga oduzimamo

Centar za mir i multietničku saradnju sa sjedištem u Mostaru odlučio je oduzeti priznanje dodijeljeno Željani Zovko 2015. godine kao ambasadorici BiH pri UNESCO-u, nakon što je za danas najavila da će u Europskom parlamentu predstaviti Stari most u Mostaru kao dio “hrvatske kulturne baštine.

Potpredsjednica Europske narodne stranke (EPP) i članica Odbora za kulturu i obrazovanje EP Željana Zovko za danas je najavila da će predstaviti nematerijalnu i materijalnu baštinu Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Evropskom parlamentu. No, problematičan je bio vizual događaja na kojem je fotografija Starog mosta u Mostaru, ali se nigdje ne spominje kulturna baština BiH, već kulturna baština Hrvatske.

Uslijedila je reakcija Safeta Oručevića, bivšeg mostarskog gradonačelnika i direktora Centra za mir iz Mostara, a Zovko je u međuvremenu na svom Twitteru podijelila fotografije priznanja Centra za mir, koje joj je dodijeljeno prije devet godina, za “predan i prepoznatljiv doprinos građenju i afirmaciji mira u teškom postratnom periodu”.

Oručević je rekao kako je šokantno ponašanje hrvatskih predstavnika u Europskom parlamentu i same Željane Zovko, koja je, kako je rekao, do jučer bila prijatelj Centra za mir.

“Mi smo joj tada kao Centar dali našu skromnu nagradu za trud kao Hrvatici koja vodi brigu oko svjetske baštine. Ona je to zasluženo dobila. Mi smo na Upravnom odboru odlučili da joj tu nagradu zasluženo i oduzmemo. Zasluženo joj je oduzimamo pošto je tu svjetsku baštinu tako bezobrazno i glupo samopostavila u neku jednonacionalnu hrvatsku baštinu i od jednog velikog međunarodnog projekta kompromitirala cijelu ideju“, poručio je Oručević.

Dodao je kako se na to treba svakako nadovezati činjenica da Hrvatska, u kontekstu Starog mosta, još dosta toga duguje.

“Pogotovo nakon objavljivanja snimaka rušenja Starog mosta artiljerijskim oružjem i tenkovima, snimanim kamerama hrvatske vojske. Niko nije dao niti jedno saopćenje, pa ni Željana i nijedan drugi dužnosnik, da kaže ‘vidjeli smo snimak, tužno je ono gledati ali idemo u bolju budućnosti’. Čak i taj srušeni most, koji su krvnički rušili, s njim odlaze u europski parlament i debelo lažu o kulturnoj baštini Hrvatske, zaboravljajući sve ove činjenice”, podvukao je Oručević.

Ovo je, kako je kazao, probudilo i određenu ljutnju kod bosanskih patriota. Oručević dodaje kako na ovo “trebaju reagirati i državni organi Bosne i Hercegovine, i da se to raščisti i u Europskom parlamentu”.

Dodaje kako su spremni sa zadovoljstvom predstaviti film i izložbu o rušenju Starom mosta u Europskom parlamentu, i da “pokažemo činjenice o širini bosanske politike, o viziji izgradnje jednog grada, jedne države, pokažemo svim onima koje lažu takvi kao što je Željana Zovko”.

Iznenađen je da na sve ovo nema reakcija, ali da ih u narednom periodu očekuje.

(Agencije/AbrašRadio)