Udruženje za edukaciju i razvoj ‘Dignitet’ počinje s realizacijom projekta ‘Zakon i ja’

Udruženje za edukaciju i razvoj „Dignitet“ iz Mostara u partnerstvu sa Vijećem mladih Grada Mostara počinje realizaciju projekta pod nazivom ‘Zakon i ja’.

Cilj projekta jeste aktiviranje i animiranje mladih osoba sa fokusom na upoznavanje mladih sa njihovim pravima i obavezama sadržanim u Zakonu o mladima koji je usvojen na nivou Federacije BiH, a kako bi doprinjeli ličnom rastu i razvoju, te na taj način unaprijedili svoj položaj u lokalnoj zajednici i šire.

Mladi će kroz interaktivne radionice i druge projektne aktivnosti imati priliku upoznati se sa Zakonom o mladima FBiH, Zakonom o volontiranju i educirati se u kontekstu mogućnosti koje im nudi zajednica, ali i o načinima kako da te mogućnosti iskoriste u korist sebe i svoje zajednice.

Projekt također uključuje i takmičenje za mlade osobe koje će imati priliku korištenjem svoje kreativnosti i umjetničkog talenta prikazati položaj mladih u Bosni i Hercegovini. Najbolja tri rada biti će nagrađena vrijednim nagradama, a ostali radovi koje budemo zaprimili, biti će promovisani na web stranicama Grada Mostara, Vijeća mladih i Udruženja Dignitet. Projekt traje devet mjeseci.

Projekt je podržan u okviru projekta „Mostar – Prostori koji pokreću“, koji implementira češka neprofitna organizacija People in need sa partnerima Everday peace indicators, Agencija lokalne demokratije, OKC Abrašević i NEŠTO VIŠE. Projekat finansijski podržava Vlada Velike Britanije.

– Udruženje za edukaciju i razvoj ”Dignitet”


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).