Sindikati poručili ministru Adnanu Velagiću: Ne lažemo, pritisaka je bilo

Koordinacija sindikata obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona ponovila je kako su njihovi članovi bili izloženi pritiscima i tokom posljednjih ali i ranijih prosvjeda.

”Ministar nas je optužio da smo lažovi i da smo nemoćni naše članstvo uvjeriti u ispravnost protesta. I na prosvjedu u 12. mjesecu događali su se pritisci na članove, ali smo tada prešutjeli jer smo mislili da će se s tim prestati. Na žalost, kako su se takve stvari ponovile, da su direktori pojedinih škola prijetili radnicima da moraju ostati u razredu s djecom, te nismo mogli i ovaj put prešutjeti pritiske. Pojedini su direktori također po zbornicama širili priču kako je štrajk nelegalan te da nisu ispoštovane procedure. Zna se šta se u tom slučaju radi. Poslodavac se obrati sudu i sud presudi je li štrajk zakonit ili ne. Međutim, nije bilo obraćanja sudu nego se po zbornicama širila takva priča. Šta je to nego pritisak?”, navodi se u pismu Koordinacije.

Iz Koordinacije navode da su se, čim je ministar došao na dužnost, obratili službenim dopisom za sastanak.

“Trebalo mu je mjesec dana da nas pozove. Kad smo mu rekli da je naš zahtjev povećanje plaće 15 posto, odgovorio je da novca nema. Nato smo mu rekli da mi u tom slučaju idemo u prosvjede i štrajk, a on je uvrijeđeno rekao da nije očekivao da ćemo mu odmah na prvom sastanku prijetiti. Isto tako smo Vladi, čim je uspostavljena, uputili zahtjev za zajednički sastanak koji su oni sazvali tek nakon štrajka upozorenja. Rekli su nam da novca nema i da ćemo na kraju prvog mjeseca 2024. moći usporediti priljev sredstava i usporediti ga s onim iz prvoga mjeseca 2023. te tada reagirati. Kako je prvi mjesec prošao i kako su pokazatelji da je priljev sredstava veći za 10 posto, gospoda iz Vlade sad priča da treba čekati kraj četvrtoga mjeseca kad će biti pravi pokazatelji. Očito se radi o kupovanju vremena”, navodi se.

Dodaju kako su svaki štrajk i prosvjed najavili i protokolirali Vladi, i ministru obrazovanja i MUP-u, i da su s njihovim zahtjevima ”i te kako dobro svi upoznati”.

“Napominjemo da su u skoro svim kantonima postignuti dogovori oko povećanja plaća, osim kod nas. Kako to da samo kod nas nema novca ili možda nema za obrazovanje, a za sve drugo ima? Još jednom, ovaj put javno, ponavljamo da smo mi uvijek spremni za dijalog i civilizacijsko kompromisno rješenje. Ukoliko poziv izostane mi nastavljamo s našim aktivnostima”, navodi se u saopštenju kojeg potpisuju predsjednici sindikata obrazovanja: Goran Miličević, Edin Sarajlić, Edina Čomić i Josip Milić.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta HNK-a poručeno je kako su priče o pritiscima laž te da na njihovu adresu ”nije stigao niti jedan službeni poziv na razgovore”.

(AbrašRadio)