Slađana Pejović u Mostaru predstavila knjigu “Neverbalna komunikacija i protokol”

Promocija knjige “Neverbalna komunikacija i protokol”, autorice Slađane Pejović održana je sinoć u Omladinskom kulturnom centru (OKC) Abrašević i danas na univerzitetu “Džemal Bijedic”.

Knjiga “Neverbalna komunikacija i protokol” (2022) Slađane Pejović vrlo je vrijedan i sistematičan vodič kroz zakonitosti specifičnog svijeta neverbalne komunikacije u poslu i javnim odnosima te izvrstan prilog poznavanju organizacijskih i protokolarnih državnih i diplomatskih principa. Fokusom na neverbalnu komunikaciju u knjizi se otkriva koliko i kako neverbalni aspekti ne samo dopunjuju, nego i zamjenjuju verbalnu komunikaciju.

Prikazani su načini brzog i preciznog razumijevanja materije o kojoj se komunicira, kao i načini govorenja i kada za to ne postoje uslovi. Vođena empatijom i principom uvažavanja svakog sugovornika, autorica demonstrira razloge zašto govor može i treba uvijek i na svakom mjestu biti lijep, etičan, precizan i jezički ispravan. Kroz promociju knjige, bit će približen sam pojam neverbalne komunikacije, bit će objašnjeni različite tipovi neverbalnih kodova, kao i osnove diplomatske i protokolarne upotrebe neverbalne komunikacije. Posebna pažnju bit će usmjerena na pojam protokola i postizanja autentičnosti kroz njegove procese.

Knjiga i predavanje od neizmjernog su značaja, kako za stručnjake za odnose s javnošću, profesionalne komunikacijske službenike, komunikologe, politologe, tako i za javne i diplomatske službenike kod nas, obzirom da se radi o, ne samo o obrazovnom, nego i kulturološkom doprinosu komunikološkoj misli naših prostora.

Slađana Pejović magistrica je poslovne psihologije s dvadesetogodišnjim iskustvom u diplomatiji i protokolarnim poslovima. Svoj profesionalni put počela je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i Crne Gore, bila je savjetnica za protokol pri kabinetima predsjednika Skupštine Crne Gore i ministra Unutrašnjih poslova Crne Gore, a trenutno je koordinatorica za Opšte i protokolarne poslove u Službi Glavnog grada. Organizatorica je brojnih značajnih konferencija, foruma i proslava poput Parlamentarne skupštine OSCE-a, Svečane sjednice Ustavotvorne skupštine Crne Gore, proslave proglašenja nezavisnosti Crne Gore i mnogih drugih. Pripremala je i realizirala sve bilateralne i multilateralne susrete predsjednika Skupštine Crne Gore u zemlji i inostranstvu. Velika je zagovornica za ženska, reproduktivna i preduzetnička prava, osnivačica radne grupe za jednakost polova pri Vijeću Evrope (GTF), članica Foruma žena, organizacija Ženska akcija, Žena danas, Consensus i Status.

Događaj je održan u organizaciji OKC Abrašević u sklopu projekta Mostar – Prostori koji pokreću koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.