Taloženje dušika potiče rast drveća i alokaciju fotosintata u drvo u umjerenim i borealnim šumama

Foto: Conde Nast Traveler

Ljudske aktivnosti uvelike su povećale reaktivne emisije dušika (N) u atmosferu, što je rezultiralo povećanjem globalnog taloženja dušika u atmosferi. Postojeći pokusi stimuliranog taloženja dušika provode se uglavnom u šumama s niskim pozadinskim taloženjem dušika, čije je trajanje tretmana često kratko. U Kini su razine taloženja dušika ostale stabilne u posljednjih deset godina na relativno visokoj razini. Naše razumijevanje načina na koji rast drveća reagira na dugotrajno dodavanje dušika je ograničeno, piše svijetkulture.com

Istraživačka skupina koju je vodio prof. Fang Yunting s Instituta za primijenjenu ekologiju Kineske akademije znanosti provela je pokuse stimuliranog taloženja dušika u šumi ariša i mješovitoj šumi u šumi Qingyuan, Nacionalnoj stanici za promatranje i istraživanje. Pratili su reakcije rasta drveća i proizvodnje otpada tijekom 2014. – 2021. kako bi otkrili učinke dušika na rast drveća i raspodjelu ugljika.

Također su napravili meta-analizu podataka o rastu drveća i raspodjeli ugljika iz drugih eksperimenata stimuliranog taloženja dušika u umjerenim i borealnim šumama diljem svijeta kako bi ispitali postoje li opći učinci taloženja dušika.

Prema istraživačima, osam godina simuliranog taloženja dušika (50 kg N ha -1 god -1 ) povećalo je ukupni prirast biomase za 24% i u arišu i u mješovitim šumama. CN odgovor ukupne biomase bio je 11 odnosno 10 kg ugljika po kg dušika u dvije šume.

Osim toga, dodaci dušika povećali su ukupnu proizvodnju otpada (9%) i proizvodnju otpada na lišću (14%) u mješovitoj šumi, a pozitivan učinak smanjivao se s vremenom tretmana.

Ovi rezultati impliciraju da taloženje dušika potiče rast drveća i može pomaknuti nadzemnu alokaciju ugljika drveća prema drvenastim tkivima preko lišća u umjerenim i borealnim šumama diljem svijeta, što je pogodno za povećanje stabilnog ponora ugljika u šumama u kontekstu klimatskih promjena kao što je globalno zatopljenje.