The Telegraph: Najpovoljniji gradski odmor u Evropi? U Bosni i Hercegovini je…

Najpovoljniji gradski odmor u Evropi? Nalazi se u Bosni i Hercegovini prema The Telegraphu.

Britanski The Telegraph je objavio priču o Bosni i Hercegovini i ocjenio je kao idealnom u najpovoljnijom gradskom destinacijom u Evropi.

Ova je zemlja dom mjesta bez gužve, mirnih nacionalnih parkova i neobične kulture – za djelić cijene Dubrovnika ili Barcelone.

Historijska prijestolnica Hercegovine, Mostar, odlična je polazna točka za putovanje u ovu potcijenjenu zemlju.

Potražite gradski odmor bez gužve u nekom od europskih bestselera – Dubrovniku, Barceloni ili Rimu – i više ćete se boriti pronaći bilo kakvu sličnost ‘vansezonskom bijegu’.

Međutim, pogledajte istok i mjesta Bosne i Hercegovine često se zanemaruju.

Iako su jeftini autobusi iz Hrvatske posljednjih godina povećali broj posjetitelja ( 18 funti u jednom smjeru ), većina dolazi tokom ljetnih mjeseci i ostaje samo dan ili dva.

To je nepravda ne samo za ovu zemlju, već i za vaš bankovni saldo – boravak ovdje košta manje od pola cijene najbliže hrvatske alternative.

Grad čuvara mosta

Od svoje izgradnje u 16. vijeku, Stari most, kojem Mostar duguje svoje ime, uvijek je bio poseban za mještane.

“Kad je bombardiran 1993. tokom rata u Bosni i Hercegovini, bilo je to kao da sam “izgubila rođaka”, prema vodiču Amni, koja se pridružila hiljadan drugih, koji su pobjegli od sukoba, vraćajući se na ponovno otvaranje mosta 2004. godine.

No, tek u proteklom desetljeću Stari most i grad koji čuva pobudili su interese izvan lokalnih granica.

U njegovoj neposrednoj blizini su sinagoge, crkve, katedrale i džamije – Koski Mehmed-pašina džamija iz 17. stoljeća je najveličanstvenija.

Nakon što sam se popeo uskim stepenicama minareta (ulaz 12 €/10 £), bio sam nagrađen nenadmašnim pogledom na Mostar i okolne Dinarske Alpe.

Pet puta dnevno, ezan (poziv na molitvu) počinje tamo i preplavljuje dolinu, budeći svoju braću da se pridruže namazu.

Posjetitelji mogu sjesti u prvi red uz ovaj očaravajući zbor uz kafu u Terasi, krovnom baru na starom bazaru.

Mostar posjetite u jesen, i ne samo da ćete izbjeći ljepljivu vrućinu koja odiše vapnenačkim gradskim zidinama (40 ℃), nećete se morati naguravati za stol kraj prozora.

20 minuta vožnje udaljen je Blagaj, gdje se na obali izvora Bune nalazi Derviška tekija.

Dalje uz rijeku Neretvu nalazi se tvrđava Počitelj iz 16. vijeka, a dalje jugoistočno je park prirode Kravica (ulaznica 10 €/8,70 £), dom odgovora BiH na slapove Niagare.

Ovo je ogromna atrakcija tokom ljeta, ovi veličanstveni slapovi daleko su manje prenapučeni u jesen – ali nedvojbeno ljepši, obrubljeni crvenilom flore.

Tvrđava Počitelj iz 16. vijeka nezaobilazno je mjesto za ljubitelje historije.

Recepti stari 500 godina

Bosanska hrana je izdašna koliko i jeftina – savršena jesenska hrana. Osmanlije su ovdje ostavile svoj pečat kao što su učinile i u grčkoj i turskoj kuhinji, a temelj svakog bosanskog jela koje poštuje sebe je jednostavnost.

Jelo po izboru za svakog posjetitelja koji prvi put dolazi su ćevapi. To je popularan ručak u pokretu, kao i burek te pite s nadjevom od povrća, krompira, sira ili voća. Takve sam nalazio posvuda po buregdžinicama. Najveći račun za ručak bio je 5 funti!

Gdje se istok susreće sa zapadom

Prijestolnica Sarajevo manje je neobična od Mostara, a glavne znamenitosti su više raštrkane, no ipak je lako povezati tačke koristeći jeftini gradski javni prevoz ( 2,30 funti dnevno ).

Počeli smo istraživati u starom gradu i pronašli mješavinu veličanstvenih otomanskih ostataka, sinagoga, crkava i austrougarskih kuća, užurbanog bazara i tradicionalnih kafića duž popločanih ulica.

Mnogi posjetitelji odluče krenuti na put uspomena prateći zvuk zveckanja metala do Kazandžiluka, poznatijeg kao “Ulica kazandžija”. Ovdje obrtnici vješto prerađuju bakrene ploče u setove za kafu, lampione i razne sitnice kao što su to radili vijekovima.

Odatle, brza 20-minutna šetnja uzbrdo do tvrđave iz 18. vijeka nagradila nas je još jednom povoljnom stanicom za kafu s koje se pruža pogled na cijeli grad, oštre jesenske temperature dobrodošla su klima za pješačenje.

Ratne rane
Moguće je posjetiti razne muzeje u Sarajevu i Mostaru kako biste razumjeli što se ovdje događalo sredinom 1990-ih, ali da biste doista imali uvid, razgovarajte s lokalcima

Bivši oficir u Armiji BiH, Adnan Ljumić sada vodi ratne ture (60€/50£), dijeleći priče o sukobu i vodeći turiste da upoznaju one koji su iskusili strahote srebreničkog masakra.

Tu je snažna poruka turistima: upoznajte rat, ali ne zadržavajte se na njemu.

Adnanovim riječima: “Moramo podijeliti ono što se dogodilo ovdje, ali Bosna i Hercegovina je puno više.”

Divlji konji i prašume
Otprilike 40 posto Bosne prekriveno je borovim, bukovim i hrastovim šumama – podcijenjeno igralište za planinarenje, biciklizam i kampovanje u hladnijim jesenskim danima.

Najpoznatiji je Nacionalni park Sutjeska (kampovanje od 9,50 €/8 £ za noć ), blizu crnogorske granice. Tu se nalazi jedna od dvije preostale prašume u Evropi, Perućica, i najviši vrh zemlje, Vran (2074 m).

Od oktobra, šume su obučene u svoje najljepše boje. Kad se odrazi u planinskim jezerima, čudna je sličnost s kanadskom divljinom. Neobična je, možda, rastuća populacija divljih konja a koje možete pogledati na foto safariju na visoravni Kruzi iznad grada Livna (40€/35£ po odrasloj osobi.

(The Telegraph/Abrašradio)