“Trešnjeva nedjelja” 4. juna u Počitelju

Foto: rtvmo.ba

Manifestacija “Trešnjeva nedjelja” održat će se 4. juna u Počitelju, u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i Udruženja građana Počitelj. Ova manifestacija godinama  privlači umjetnike i ljubitelje likovnih, scenskih i muzičkih umjetnosti iz cijele Bosne i Hercegovine, te oplemenjuje  i uljepšava svakodnevnicu ovog znamenitog i specifično atraktivnog “Kamenog dragulja”, kako su pjesnici nazivali Počitelj.

Kako navode organizatori, program manifestacije počinje u 12.00 sati, prigodnim koktelom i ukusnim počiteljskim trešnjama. U 13.00 sati planiran je performans umjetnice Džejlane Pašić Karaman i Natalije Salihović sa studentima Akademije likovnih umjetnosti smjera slikarstvo završne godine. Najavljen je i nastup hora “Osmjeh”, koji će izvoditi tradicionalne pjesme o trešnjama.

Bit će organizirana i nagradna igra za ljubitelje umjetnosti, u obliku kratkog kursa crtanja.

Program također uključuje i nastupe poznatih muzičara iz Hercegovine uz zvuke klarineta, klavijatura i gitare. Enver Čaušević, čest gost Manifestacije, svojim izvedbama će se predstaviti i ove godine.

Izložba umjetničkih djela bit će upriličena u prostorijama Divanhane i Male galerije. Izložba će sadržavati tridesetak radova umjetnika koji su stvorili umjetničke slike prije najmanje dvadeset godina, piše mostarski.ba.