Tržišna inspekcija kontrolirat će asortiman roba na benzinskim pumpama u Mostaru           

Služba za inspekcijske poslove Grada Mostara izdala je obavijest za sve pravne osobe koje se bave djelatnošću benzinskih pumpi u Mostaru, a koja se odnosi na predmet poslovanja prodavaonica koje se nalaze u sastavu pumpi.

Nakon što je Grad Mostar 2022. godine trgovinama zabranio rad nedjeljom, benzinske pumpe postale su mjesto gdje tim danom veliki broj stanovnika Mostara kupuje osnovne namirnice, a iz Grada Mostara sada upozoravaju vlasnike benzinskih pumpi da svoje poslovanje moraju uskladiti sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini i Pravilnikom o uvjetima minimalne tehničke opremljenosti za obavljanje trgovine i trgovačkih usluga.

Kako se navodi u obavijesti, predmet poslovanja prodavaonice na benzinskoj pumpi je promet različitim asortimanom proizvoda u originalnom pakiranju, i to promet na malo sitnim industrijskim prehrambenim proizvodima u manjim originalnim tvorničkim pakovanjima, koji se mogu direktno konzumirati, bez prethodne dodatne termičke obrade, odnosno procesa pečenja, prženja, kuhanja i slično.

S tim u vezi, na benzinskoj pumpi ne može se prodavati brašno, tjestenina, ulje, riža, meso, jaje, hrenovke i slični proizvodi.

Predmet poslovanja prodavaonice na benzinskoj pumpi je i promet na malo neprehrambenim proizvodima, i to ulja, maziva, rezervni dijelovi za automobile, cigarete, sredstva za higijenu, sitni odjevni predmeti-čarape, novine i časopisi, razglednice, suveniri, nosači slike i zvuka, dopuna za mobilne aparate, proizvodi umjetničkih zanata, pribor za pecanje, oprema za kampiranje, kao i alkoholna i bezalkoholna pića u tvorničkom pakiranju, tvornički pakovan sladoled i pivo pakovano u nepovratnu ambalažu.

 Iz Grada Mostara pozvali su sve trgovce da sa polica svojih maloprodajnih objekata koji posluju u sastavu benzinskih pumpa povuku sve artikle koji ne mogu biti predmet trgovine shodno Zakonu.

Tržišna inspekcija Grada Mostara provest će ograničenu akciju kontrole benzinskih pumpa s aspektom nadzora na asortiman roba koje su predmetom prodaje na njima u periodu od 15. do 30. novembra ove godine.

Za zatjecanje u prekršaju zapriječena kazna za pravne osobe je od 3.000 do 15.000 maraka, a za odgovorne osobe u pravnoj osobi od 1.000 do 2.000 maraka, stoji u dopisu Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara

(AbrašRadio)