Twitter odustao od pokušaja naplate plave kvačice

Foto: Business today

Twitter Blue vjerovatno se “vraća krajem sljedeće sedmice”, rekao je vlasnik, Elon Musk na twitter-u, piše N1.

Twitter je u petak obustavio svoju novu uslugu pretplate od osam dolara uz koju se dobija plava kvačica kao potvrda autentičnosti profila, jer je njeno uvođenje rezultiralo brojnim lažnim računima s potvrdom autentičnosti, poput ‘autentičnih’ profila “Jesus Christ” ili John Lennon“.

Priželjkivana plava kvačica prije je bila rezervisana za autentične račune političara, novinara i drugih poznatih javnih osoba.

Opcija pretplate, otvorena za svakoga ko je spreman platiti, uvedena je ranije ove sedmice kako bi pomogla Twitteru da poveća prihod dok se Musk bori da zadrži oglašivače.

Nekoliko korisnika izvijestilo je u petak da je nova opcija pretplate s plavom kvačicom kao potvrdom nestala, dok je izvor rekao Reutersu da je ona povučena.

“Kako bismo se borili protiv lažnog predstavljanja, dodali smo oznaku ‘Službeno’ nekim računima”, stoji u petak u tvitu Twitterova računa za podršku – koji ima oznaku “službeno”.

Oznaka je predstavljena u srijedu, ali je Musk “ubio” samo nekoliko sati kasnije.

Musk je u četvrtak u svojoj prvoj elektronskoj poruci za cijelu kompaniju upozorio da Twitter neće moći “preživjeti nadolazeću ekonomsku krizu” ako ne uspije povećati prihod od pretplata kako bi nadoknadio pad prihoda od oglašavanja, reklo je Reutersu troje ljudi koji su vidjeli poruku.