U Beču se razvija prvi softver za izračunavanje uštede pomoću ozelenjivanja stambenih objekata

Foto: wien.info

Gradske vlasti Beča su razvile inovativno softversko rješenje za izračunavanje direktne financijske protuvrijednosti kod ozelenjivanja objekata. Upotrebom softvera Greenvaluation postaje vidljivo koliko novca generiraju zeleni projekti ili koliko novca se aktivno štedi provedenim mjerama, a također pomaže i pri planiranju daljih projekata, prenosi bljesak.info

Štednja električne energije

Ozelenjivanjem zgrada ne samo da se povećava vrijednost nekretnine, već se štedi električna energija i smanjuju troškovi otpadnih voda. Isparavanje vode iz biljaka zamjenjuje skupe klima uređaje, dok se kanalizacijskim sustav, zahvaljujući zadržavanju i skladištenju vode, dugoročno rasterećuje.

Osim novčane vrijednosti softver prikazuje i mnoge druge efekte, kao primjerice kapacitet proizvodnje kisika, skladištenje CO2 i apsorpciju zračenja.

Greenvaluation se temelji na GREENPASS® tehnologiji, koja procjenjuje podatke iz zelene infrastrukture (npr. zelenih fasada ili krovova, drveća, parkova, zelenilo po sredini ili uz rub ceste, itd.) i njihove mikroklimatske efekte za određeno područje. Ovi efekti mikroklime su povezani s vremenskim podacima u realnom vremenu i prevedeni u eure koristeći naučno potvrđene metode evaluacije. Na taj način se može precizno odrediti konkretan efekt ozelenjivanja u određenom vremenskom razdoblju.

Razlike između kišnih mjeseci i toplih razdoblja

Korisnici softvera tako mogu pristupiti preciznim podacima o zelenoj infrastrukturi i, na primjer, pouzdano predstaviti razlike između kišnih mjeseci i toplih razdoblja.

Ovaj postupak je razvijen na osnovu stvarnih analiza te je već nekoliko puta testiran. Novu tehnologiju sada mogu koristiti gradske uprave kao i vlasnici zgrada.

Softverom je na primjeru “zelenog hotela” Boutique u Beču za godinu dana utvrđena ušteda od 2.000 eura na troškovima električne energije za hlađenje zgrade. Istovremeno je zadržano 488.500 litara kišnice uz rasterećenje kanalizacijski sustav.