U Meksiku otkriveno mjesto za koje se vjeruje da predstavlja ostatke svetog grada iz petog stoljeća

Meksički arheolozi saopćili su da su otkrili stambene blokove u kojima je živjela “elita” u poznatom majanskom arheološkom mjestu Chichen Itza na poluotoku Yucatan, za koje se vjeruje da predstavlja ostatke svetog grada osnovanog u petom stoljeću.

Arheolog Francisco Perez Ruiz rekao je da do sada nije bilo otkrivenih poznatih stambenih dijelova u Chichen Itzi, što znači da ovo oktriće stambenog kompleksa predstavlja pronalazak “prvog naselja gdje je vladar živio sa svojom porodicom”, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Oblast, danas poznata kao Chichen Viejo, bit će integrisana u turističku ponudu arheološkog mjesta Chichen Itze, koje je uvršteno u UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

Arheolozi iz Nacionalnog instituta za antropologiju i historiju se nadaju da će ova oblast i one koje se tek otkriju pružiti informacije o tome kako je izgledao život stanovnika tog grada.

“Moraju postojati naselja koja još nisu otkrivena. Istraživanjem stambenih dijelova možemo saznati o ostalim porodicama, ostalim grupama stanovnika koje su bile dio ovog veličanstvenog grada”, rekao je arheolog Jose Osorio Leon.

Ova oblast se iskopava od 1998. godine, a oko dva miliona turista posjeti Chichen Itzu svake godine, pokazuju zvanični podaci.