U Mostaru osnovan Biciklistički savez Federacije BiH

Osnivačka Skupština biciklističkog saveza Federacije Bosne i Hercegovine održana je u ponedjeljak u prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, a utemeljilo ga je čak 15 klubova iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Biciklistički savez Federacije Bosne i Hercegovine (u daljenjem tekstu BiSa FBiH) formiran je u ponedeljak, 16.01.2023. godine Osnivačkom skupštinom koja se održala u Sarajevu, a za sve bh. bicikliste ovaj datum biti će upamćen ne samo po osnivanju Federalnog biciklističkog saveza, već kao svojevrsna prekretnica u biciklizmu, jačanju biciklizma kao sporta, te postavljanju čvrstih temelja za krovnu instituciju u biciklizmu, Biciklistički savez Bosne i Hercegovine.

Ono što slijedi je upisivanje Saveza u registar udruženja kod Ministarstva pravde Federacije Bosne i Hercegovine, čime će njegovo osnivanje biti i ozvaničeno.

Sjedište Federalnog biciklističkog Saveza je u Mostaru, a petnaest klubova osnivača svoje povjerenje jednoglasno je dalo sljedećim osobama na upravljanje Savezom, Emir Vučijak kao predsjednik Saveza, Biljana Krtalić kao glavni Tajnik, te šest članova Upravnog Odbora i to: Blaženka Kustura, Vedad Karić, Tarik Imamagić, Dejan Slavuljica, Amar Njemčević i Toni Zorić.
Za članove Nadzornog Odbora izabrani su: Ivan Širić, Josip Ramljak i Jonuz Zoranjić.

Zbog velikog interesovanja za biciklizam na području Federacije Bosne i Hercegovine, kao i da je udruživanje u krovni Federalni biciklistički savez dalo potporu biciklizmu očekujemo da će BiSaFBiH uskoro brojiti 40-50 klubova članica, što nam opet govori o tome koliko je biciklizam kao grana sporta razvijen u Federaciji Bosne i Hercegovine i koliku smo imali potrebu za osnivanjem krovne institucije biciklizma na razini Federacije.

Bitno je kazati da je članstvo u Biciklističkom savezu Federacije Bosne i Hercegovine u ovim trenucima potpuno besplatno, te se pozivaju svi klubovi iz Federacije na učlanjenje kako bi stvorili snažnu instituciju koja će djelovati na razvoju sporta i biciklizma, a na zadovoljstvo i kroz djelovanje svih svojih članica.