U Mostaru posađeno preko 350 sadnica i uređeno 12 dvorišta stambenih zgrada

U sklopu projekta Mostar – Prostori koji pokreću, na području Mostara uređeno je 12 dvorišta stambenih zgrada te posađeno preko 350 sadnica različitih biljnih vrsta.

U ovoj akciji u kojoj je učestvovalo preko 160 Mostarki i Mostaraca od 7 do 77 godina, uređeno je 12 dvorišta, posađeno je više od 350 sadnica različitih biljnih vrsta te potrošeno više od 200 kg peletiranog stajskog gnojiva, saopćili su u nedjelju iz Udruženje građana “Nešto Više”.

Iz tog udruženja također napominju kako je u sklopu spomenutog projekta, tj. za vrijeme provođenja velike akcije uređivanja zajedničkih dvorišta stambenih zgrada u Mostaru koju su članovi udruženja proveli u 2022. godini zajedno s građanima, nastao i kratki film – “Akcija dvorišta” koji se može pogledati na  https://www.youtube.com/watch?v=9cjqc9JoXWc

Inače, Mostar – Prostori koji pokreću je trogodišnji projekt, koji ima za cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građana i podršku njihovim inicijativama koje doprinose kvaliteti građanskog, kulturnog i privrednog života u gradu Mostaru.

Nadalje, projektom se namjerava podržati građane i lokalne vlasti da učinkovito koriste nove vještine, alate i mehanizme za rješavanje prioriteta na uključiv, rodno osjetljiv, participativan i sistemski način.

Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja diljem svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokracije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).

Projekat financira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva.