U zapadnoj Hercegovini se učenici vraćaju u školske klupe nakon mjesec dana štrajka

Nakon mjesec dana općeg štrajka prosvjetnih radnika u osnovnim i srednjim školama u zapadnoj Hercegovini su se predstavnici sindikata uspjeli izboriti za kolektivne ugovore i veće plaće, tako da se učenici konačno vraćaju u svoje školske klupe.

Podsjetio da je u Zapadnohercegovačkom kantonu 9. januara umjesto početka drugog polugodišta počeo opći štrajk u svim osnovnim i srednji školama, a u pregovorima koje su sindikalne organizacije vodile s predstavnicima vlasti stavovi su se teško približavali.

Zbog toga su roditelji učenika u tom kantonu uz podršku prosvjetnih radnika najavljivali kako će i oni protestvovati ako vlast ne nađe rješenje i omogući učenicima skori povratak u školske klupe.

Osnovnoškolci sutra na nastavi

Agonija koja je opterećivala kompletan obrazovni sistem u zapadnoj Hercegovini nakon iscrpnih pregovora i mnoštva propuštenog školskog gradiva danas je okončana, kako bi se nastavni proces nastavio odvijati.

Odluku o prekidu štrajka donijela je Skupštine Sindikata Osnovnih škola na današnjoj sjednici, nakon što su ispunjeni razlozi za završetak općeg štrajka usuglašavanjem Prijedloga kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja u ZHK, poslodavca i Sindikata, te postizanjem dogovora o načinu povećanja plaća uposlenika u osnovnim školama s ministrom financija i potpredsjednikom Vlade ZHK.

Predsjednik sindikata Osnovnih škola ZHK Slaven Ljubić za Klix.ba kaže da su zastupnici Skupštine većinom glasova donijeli ovu odluku, u skladu s Poslovnika o radu Skupštine nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u ZHK.

“O tome smo obavijestili sve direktore i uprave osnovnih škola u ZHK i danas se učenici vraćaju u svoje školske klupe”, kaže Ljubić za naš portal.

Srednjoškolci na čekanju

Sličan potez očekuje se i od Skupštine sindikata Srednjih škola čije je Predsjedništvo zasjedalo večeras.

Predsjednica sindikata srednjih škola ZHK Jasminka Petric za Klix.ba kaže da neće prekidati štrajk sve dok kolektivni ugovor ne potpišu, a vjeruje da će se to dogoditi sutra ili tokom subote.

Sasvim je sigurno da njima neće biti izvodivo organizovati nastavu za sutra, kad je i zadnji radni dan u sedmici.

Ali, očekivati je da se srednjoškolci na nastavu vratiti u ponedjeljak kad će brojati tačno pet sedmica propuštenog školskog gradiva.

Bez sumnje će se praviti i plani za nadoknadu nastave uvažavajući činjenicu da su mnogobrojni roditelja u tom kantonu negodovali mogućnost da im djeca subotom idu u školu zbog toga.