Univerzitet u Mostaru 46. godina ponosno nosi ime Džemala Bijedića i odgaja pokretače bh. društva

Polaganjem cvijeća na spomen-bistu Džemala Bijedića ispred rektorata i projekcijom filma o njegovom liku i djelu danas je započelo svečano obilježavanje 46. godišnjice postojanja i rada Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Rektorica Alena Huseinbegović je podsjetila na značaj mostarskog univerziteta koji je najstarija visokoškolska ustanova u Hercegovini, četvrti osnovani univerzitet u BiH i 18 u Jugoslaviji.

Alena Huseinbegović (Foto: G. Š./Klix.ba)

Alena Huseinbegović (Foto: G. Š./Klix.ba)

“Ovo su značajne aktivnosti kojima se prisjećamo na lik i djelo Džemala Bijedića, čije smo ime dobili prije 46 godina i s ponosom ga nosimo. Razvijamo univerzitet i obrazujemo mlade ljude koji će biti pokretači razvoja bh. društva, onako kako je to radio i Džemal Bijedić. Univerzitet je uvijek bio simbol slobode, tolerancije i ljubavi prema domovini i dičimo se imenom koje nosimo”, kazala je Huseinbegović.

Odgojili brojne generacije

S ponosom ističe da će ove godine diplome dodijeliti u Mostaru za 656 studenata po prvom i drugom ciklusu obrazovanja, te dvije za treći odnosno doktorski studij, piše Klix.ba.

Mostarski univerzitet po njezinim riječima je prekinuo trend pada broja upisanih studenata i ove godine upisao znatno veći broj nego godinu dana ranije. Zbog toga je posljednjih nekoliko godina uposleno i 20 novih asistenata, te se kontinuirano podiže kvalitetu izvođenja nastavnog procesa i ulaže u naučno istraživačku djelatnost uz pomoć izvršne i zakonodavne vlasti.

Posebno se pohvalila Fakultetom informacijskih tehnologija za čiji studij se opredijelilo oko polovine ukupnog broja upisanih studenata, što po njezinim riječima ne iznenađuje s obzirom na trend razvoja IT sektora i kvalitete izvođenja nastavnog procesa na tom studijskom programu.

Uz to je najavila i završetak izvođenja radova na izgradnji studentskog doma Antalija, čime će se podiči dodatno studentski standard.

Rašid Hadžović (Foto: G. Š./Klix.ba)

Rašid Hadžović (Foto: G. Š./Klix.ba)

Ministar obrazovanja i nauke Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović kaže kako je cijeli obrazovni sistem ponosan na najstariju obrazovnu ustanovu u Hercegovini.

Izrazio je nadu da će još dugo vremena odgajati nove generacija studenata i ispunjavati sve obaveze koje su razlog njezinog postojanja.

“Naravno i u narednom periodu mi ćemo kao Ministarstvo pomagati kao i do sada na povećanju standarda kako studenata tako i zaposlenika Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru”, kazao je ministar Hadžović.

Činu polaganja cvijeća prisustvovali su uposlenici univerziteta, a svečanost se nastavlja prijemom penzionisanih uposlenika koji su odgojili brojne generacije i svojim radom pisali povijest ove visokoškolske ustanove.

Brojni sadržaji

Ova značajna godišnjica se obilježava nizom sadržaja, a za sutra 14. februara najavljena je Svečana sjednica Senata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru na kojoj će biti upriličena dodjela rektorovih nagrada i priznanja Univerziteta uz brojne goste iz zemlje i inostranstva.

Bogat program pripremljen je i za srijedu, 15. februar, kada će biti upriličena promocija izdavačke djelatnosti Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, a zatim i aktivnost, “Masterclass: Put do izvrsnosti” na kojem će govoriti prof. dr. Damir Đedović i MA Alena Ćemalović, a specijalna gošća će biti Lana Pudar. Ceremonija će biti obilježena i sportskim aktivnostima, kao što je šahovski turnir u saradnji sa Šahovskim klubom “Mostar”.

Četvrtak i petak su rezervisani za promociju naučno-istraživačkih i međunarodnih projekata i promociju doktora nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Kao finalna aktivnost obilježavanja 46. godišnjice Univerziteta predviđena je svečana promocija i dodjela diploma koja će biti održana u subotu, 18. februara u Sportskoj dvorani Sjeverni logor.