Urbana tržnica na Maloj tepi

Šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije Johann Sattler otvorio je u Mostaru na lokaciji Male tepe „urbanu tržnicu“.

Koncept „urbane tržnice“ podrazumijeva mobilna prodajna mjesta poljoprivrednih proizvoda uz unaprjeđenu higijenu i sigurnost hrane, a ukupna vrijednost investicije je 242.945 KM, od čega je 181.937 KM osigurala Evropska unija.

“Kroz podršku EU lokalnim zajednicama ovim projektom dodatno je ojačana infrastruktura i poljoprivredni razvoj Grada Mostara”, istakao je ambasador Sattler, koji je zajedno s mostarskim gradonačelnikom Mariom Kordićem i zamjenikom rezidentnog predstavnika Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini Victorom Munteanuom presijecanjem vrpce označio početak rada modernizirane tržnice.

Sattler je obećao daljnju pomoć Evropske unije razvoju bh, poljoprivrede, podsjetivši kako je upravo poljoprivreda najvažnija grana evropskog gospodarstva.

“Kada pogledate budžet Evropske unije mogli biste pomisliti kako su infrastruktura i odbrana najvažniji njegovi segmenti, međutim to nije tako. Najveći dio evropskog budžeta otpada na poljoprivredo i to najbolje potvrđuje važnost ovoga sektora”, istakao je Sattler.

Modularni kiosci

U okviru projekta EU podrške konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BH učestvovalo je 170 poljoprivrednika i 12 jedinica lokalnih uprava, među kojima i Mostar.

Tržnica na Maloj tepi dobila je 21 modularni kiosk za krajnje korisnike – vlasnike porodično-poljoprivrednih gazdinstava, koji su pored novih lokacija za prodaju svojih proizvoda dobili i obuku o marketingu, propisima o hrani, sanitarnom minimumu i sigurnom rukovanju proizvodima u prodaji.

“Ideja projekta je bila da se Tepa, koja je tradicionalno mjesto okupljanja i prodaje poljoprivrednih proizvoda, a koja već neko vrijeme nije infrastrukturno adekvatna, stavi u turističku ponudu Grada Mostar, te se rodila ova ideja koju su UNDP i EU podržali”, rekao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Podrška poljoprivrednicima

Zejna Šanjević Kassmual iz Udruženja žena „Univerzum“, čije članice su među korisnicima novouređene tržnice, zahvalila je investitorima što su im osigurali prostare na kojem mogu izložiti svoje autentične i originalne proizvode.

Dodala je kako je ovim projektom ujedno podržano ekonomsko jačanje žena.

EU projekt podrške EU 4AGRI finansira se u okviru instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Vrijedan je 20 miliona eura, a zajednički ga provode i sufinansiraju UNDP i Češka razvojna agencija (CzDA).

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Victor Munteanu podsjetio je kako je projekt pokrenut nakon završetka pandemije koronavirusa kako bi se pomoglo poljoprivrednicima.

“Fantastično je što će ova stara tržnica dobiti novo lice i novu tehnologiju, što će ispunjavati sve sanitarne mjere. Također je važno što se tržnica nalazi uz rutu kojom prolaze turisti na putu do Starog mosta”, kazao je Munteanu.

(Fena/AbrašRadio)