Veliki asteroid prolazi pored Zemlje

FOTO: Getty Images

Očekuje se da će asteroid pod imenom “2023 JK” u nedjelju proletjeti pokraj Zemlje, promašivši naš planet za “samo” 1,6 miliona kilometara, prenosi Hina.

Prema američkoj svemirskoj agenciji NASA, “2023 JK” je otprilike velik kao komercijalni putnički avion. U nedjelju će također proći i asteroid “JD4”, koji ima otprilike istu veličinu kao “2023 JK”, a promašit će Zemlju za dvostruko veću udaljenost.

NASA predviđa naporan vikend u svemiru. Nedaleko Zemlje proći će još tri asteroida: “Blue Marble” veličine autobusa, “2023 JL2” veličine aviona, te “HG11”, promjera samo sedam metara, koji će se približiti na 4,5 miliona kilometara.

Prolazak “JK 2023” možda je vrlo opasan u usporedbi s drugim letećim stijenama, ali čovječanstvo ipak ne bi trebalo mijenjati svoje planove za vikend. Za usporedbu, Mjesec se nalazi na udaljenosti od 380.000 kilometara od Zemlje, a u rijetkim prilikama kada asteroidi udare u naš planet, obično se ne dogodi puno toga.

“Otprilike jednom godišnje, asteroid veličine automobila udari u Zemljinu atmosferu, stvori impresivnu vatrenu kuglu i izgori prije nego što stigne do površine”, objavila je NASA.

Međutim, prije otprilike 65 miliona godina, asteroid veličine planine uništio je dinosaure i većinu ostatka života na Zemlji