Vijećnici bi utorak trebali raspravljati o Statutu

Sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara održat će se u utorak, 14. novembra, s početkom u 9 sati, a na dnevnom redu je i Odluka o usvajanju Statuta Grada Mostara kojeg je nametnuo Visoki predstavnik te Odluka o usvajanju izmjena i dopuna Statuta Grada Mostara.

Kako je najavljeno, izvjestilac ove tačke bit će predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić.

Inače, posljednja sjednica Gradskog vijeća Mostara, na kojoj su vijećnici trebali razmatrati Statut Grada Mostara, prekinuta je nakon što predloženi dnevni red nije usvojen. Odmah na početku sjednice, prilikom rasprave o dnevnom redu, došlo je do suprotstavljenih mišljenja pojedinih političkih opcija. Predloženo je nekoliko dopuna dnevnog reda, kao i pomjeranje rasprave o Statutu Grada Mostara na početak sjednice, no svi ti prijedlozi su odbačeni.

Osim Odluke o Statutu, na dnevnom redu iduće sjednice trebalo bi se naći i Izmjena i dopuna regulacijskog plana „Centralna zona rekonstrukcija – Faza II“, zatim Odluka o donošenju regulacijskog plana Tekija te Odluka o davanju saglasnosti na prijedlog Sporazuma o rješavanju sudskih sporova između Grada Mostara i Javnog preduzeća „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne“ d.d. Mostar putem sklapanja sudske nagodbe.

Govorit će se i o načinu i kriterijima za stipendiranje učenika srednjih škola deficitarnih zanimanja, adresnom sistemu Grada Mostara i označavanju naseljenih mjesta, naselja, ulica i trgova nazivima te zgrada brojevima, a bit će predstavljen i Izvještaj o radu srednjih škola za školsku 2022./2023. godinu.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić i gradonačelnik Mostara Mario Kordić izjave za medije dati u 14 sati.

(AbrašRadio)