Vlada HNK-a usvojila Odluku o subvencioniranju poreza na promet prve nekretnine za mlade

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je na današnjoj sjednici Odluku o refundiranju plaćenog poreza na promet nekretninama ili naknada pri kupnji zemljišta za izgradnju prve stambene nekretnine za mlade obitelji na području HNK-a.

”Pod refundiranjem se podrazumijeva odobravanje nepovratnih novčanih sredstava. Ured predsjednice Vlade refundirat će plaćeni porez na promet nekretnina ili plaćenu naknadu za uređenje građevinskog zemljišta do maksimalnog iznosa od 7500 KM. Sredstva ćemo isplaćivati putem javnoga poziva, a zaista želim izraziti iznimno zadovoljstvom činjenicom da je Vlada zdušno stala iza ove odluke i da smo krenuli s ispunjavanjem onoga što smo u svojim smjernicama i naznačili kao jedan od prioriteta. U konačnici, sretna sam jer mladim porodicama, barem djelomično, ali ipak osjetno olakšavamo prve korake u izgradnji doma, a želimo da taj dom bude ovdje gdje su rođeni, rasli i školovani i gdje želimo da žive, odgajaju djecu i pridonose društvenoj zajednici”, izjavila je predsjednica Vlade Marija Buhač.

Pravo na refundiranje imaju mlade obitelji koje ispunjavaju sljedeće uvjete: da je jedan od bračnih partnera državljanin BiH; da jedan od bračnih partnera u trenutku podnošenja zahtjeva nije stariji od 40 godina; da podnositelj zahtjeva i njegov bračni partner i njihova djeca nemaju niti su imali u vlasništvu ili suvlasništvu drugu stambenu nekretninu u BiH; da se stambena nekretnina koja je predmet zahtjeva nalazi na području HNK-a; da oba bračna partnera imaju prebivalište na području HNK-a, a barem jedan od njih ima prebivalište na području HNK-a tokom prethodne tri godine od dana raspisivanja javnoga poziva, da su nekretninu kupili u godini u kojoj je raspisan javni poziv; da nekretnina nije predmetom legalizacije bespravno izgrađenoga objekta, navodi se u priopćenju Vlade HNK-a.

U javnom pozivu koji će uslijediti bit će precizirani uvjeti i mjerila, propisani Odlukom.

Vlada se nije odlučila na oslobađanje od predmetnog poreza jer je riječ o izravnom prihodu lokalnih zajednica, nego će subvencionirati odnosno refundirati plaćeni iznos za tu namjenu, po jasnim uvjetima i mjerilima iz usvojene odluke.

(AbrašRadio)