Vlada HNK sa Svjetskom bankom unaprjeđuje kvalitetu zraka

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade HNK Marko Arapović sa suradnicima je jučer u Mostaru primio predstavnike Ureda Svjetske banke u BiH koje je predvodio voditelj projekta i viši specijalist za energiju Yuriy Myroshnychenko i razgovarali o unaprjeđenja kvalitete zraka u BiH.

Tom prilikom je istaknuto kako ovaj projekt ima za cilj unaprjeđenje upravljanja kvalitetom zraka, te smanjenje emisije zagađivača zraka iz grijanja u stambenom sektoru i prometu.

Arapović je potvrdio neupitnu spremnost Vlade HNK za sudjelovanjem u Projektu naglasivši kako su aktivnosti predložene Projektom u skladu sa Strategijom razvitka HNK za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

”Projekt unaprjeđenja kvalitete zraka u Bosni i Hercegovini” sastavljen je od četiri sastavnice, od kojih su jačanje monitoringa i upravljanje kakvoćom zraka i  povećanje održivoga grijanja i energetska učinkovitost u obiteljskim kućama predviđeni za HNK.

Zaključeno je kako će se na zajedničkom sastanku predstavnika Svjetske banke, Federacije BiH i županija zainteresiranih za ovaj projekt, a koji će biti održan koncem tjedna u Sarajevu, dogovoriti načini i modaliteti njegova implementiranja.

Inače, na sastanku su bili nazočni: Claudio Protano, specijalist za energiju, Mustafa Čopelj, savjetnik s područja energije, Samir Sunagić i Tamara Glavnić, Fond za zaštitu okoliša HNK, Svjetlana Stanić-Koštroman iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK te Veselko Luburić, savjetnik predsjednika Vlade HNK.