VOX POPULI: Jeste li zadovoljni Adventom u Mostaru?

Energija Mostara se uvijek osjeti, pogotovo tokom promjena godišnjih doba. No, ponekad se loša zračenja predosjete snažnije nego u drugim gradovima, zbog mostarske osjetljivosti na prošlost i nepovjerenja u budućnost. Ipak, mostarska energija se u blagdanskim danima može i vidjeti – golim okom. Nevjerovatno, ali Advent na Lenjinovom šetalištu uspio je da izoštri sociološke receptore da se linija podjele vidi savršeno jasno. Kada sam završio anketu o Adventu, silazeći niz gradski Korzo, otvvorila su se vrata sasvim nove percepcije, one koja se ne dodiruje, bez obzira na blizinu, sa adventskim čarolijama.

Postoje dvije opcije za očiglednost još jednog mostarskog apsurda: konstrukcija podjele je produkt neinteligencije gradskih vijećnika, ili je, pak, rezultat jasne namjere da ovaj grad ne dobije priliku.

Pripremio Semir Behram

Muzika:
Little Simz – Sideways

👂 Poslušaj: 👇


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto više