VOX POPULI: Jeste li zadovoljni Adventom u Mostaru?

Energija Mostara se uvijek osjeti, pogotovo tokom promjena godišnjih doba. No, ponekad se loša zračenja predosjete snažnije nego u drugim gradovima, zbog mostarske osjetljivosti na prošlost i nepovjerenja u budućnost. Ipak, mostarska energija se u blagdanskim danima može i vidjeti – golim okom. Nevjerovatno, ali Advent na Lenjinovom šetalištu uspio je da izoštri sociološke receptore da se linija podjele vidi savršeno jasno. Kada sam završio anketu o Adventu, silazeći niz gradski Korzo, otvvorila su se vrata sasvim nove percepcije, one koja se ne dodiruje, bez obzira na blizinu, sa adventskim čarolijama.

Postoje dvije opcije za očiglednost još jednog mostarskog apsurda: konstrukcija podjele je produkt neinteligencije gradskih vijećnika, ili je, pak, rezultat jasne namjere da ovaj grad ne dobije priliku.

Pripremio Semir Behram

Muzika:
Little Simz – Sideways

Poslušaj:


Događaj je financiran kroz projekt Mostar – Prostori koji pokreću, koji implementira češka neprofitna organizacija People in Need s partnerima Everyday Peace Indicators, OKC Abrašević, LDA Mostar i Nešto više. Projekt financira Vlada Velike Britanije.