VOX POPULI: Mostar – grad bez centra?!

Staklena banka i Hit

Grad Mostar, kulturni i ekonomski centar Hercegovine, svoje prve stanovnike bilježi još u prapovijesnom dobu o čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta. Mjesto je vremenom zbog geografskog položaja vidjelo brojne narode i carstva, a moderna povijest ga pamti po strateški važnom mostu na čelu sa čuvarima istog, mostarima.

Izgradnjom kule Herceguše drveni most oko kojeg je naselje orbitiralo postaje utvrđen, a izgradnjom kula Tare i Halebije u vremenu Osmanlija, mjesto postaje grad nazvan upravo po mostarima. Mostar je postao simbol arhitektonskih dostignuća tadašnjeg carstva izgradnjom Starog mosta, kao jedino mjesto gdje se sigurno može preći divlja hercegovačka ljepotica Neretva, što je dovodilo na hiljade putnika i činilo ga glavnim regionalnim sjecištem trgovačkih puteva. Takva situacija je vodila otvaranju brojnih obrta, jačanju ekonomije grada, povećanju stanovništva, a zahvaljujući dovoljnoj površini za širenje, plodnom tlu i dobroj klimi, urbanizacija u Mostaru se desila puno prije i puno drugačije od niza drugih europskih gradova.

Bez renesanse, uz tragove industrijske revolucije koju je u Mostar donijela Austro-Ugarska monarhija te kasnijom izgradnjom moderne infrastrukture, centar grada Mostara se konstantno pomicao. Danas imamo grad sa jasno definiranim Centrom II pa i Centrom III, no, zapitali smo se gdje je Centar I?

U razgovoru sa našim sugrađanima pokušali smo doći do odgovora na ovo pitanje.

Pripremio Igor Pintarić

Muzika:
Gentle Sinners – Killing This Time

Poslušaj: