VOX POPULI: Živi li duh Starog mosta?

Prošlo je 29 godina od rušenja Staroga mosta, reklo bi se barbarskog čina, udruženog zločinačkog poduhvata, koji je zauvijek podijelio grad, rascijepio srca, pokidao duše. Rana je još otvorena, povremeno zacijeli, ali prst politike počesto penetrira kroz nove levele bola. Pitanje je za sve vračeve mostarske današnjice: da li se duh Staroga mosta iz zagrobnoga podzemlja gdje leže sve duše nasilno srušenih mostova, probio do nove stvarnosti grada?

O Starom mostu, riječima građana Mostara, za AbrašRadio ponuđeni su zanimljivi uglovi posmatranja i promišljanja o magičnom prostoru koji pokreće mnoge, ali i zaustavlja pojedine.

Pripremio: Semir Behram

Muzika:
Mamaleek – Badtimers

Poslušaj:


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).