Jeste li kupili premiju zdravstvenog osiguranja, šta vam znači?

Foto: nainzulinu.com

Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona, u utorak 28.2. završava redovitu distribuciju premije osiguranja, što znači da je ostalo još sedam dana osiguranicima da kupe svoju godišnju premiju osiguranja.

Cijena premije osiguranja po osiguraniku, nije se mijenjala i iznosi 20 KM, a istu mogu kupiti sve
osigurane osobe koje posjeduju zdravstvenu iskaznicu/legitimaciju.

“Osobe za koje poslodavci nisu izmirili obveze iz zdravstvenog osiguranja također mogu kupiti premiju osiguranja s tim da ista postaje pravovaljana kada poslodavci uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje”, navode iz ZZO-a HNK.

Osiguranici koji ne pribave premiju osiguranja do 28.02.2023. godine, kako napominju, plaćat će participaciju za pružene usluge zdravstvene zaštite u ugovornim zdravstvenim ustanovama.

Kupovine premije osiguranja oslobođena su djeca do navršenih 18 godina života i dragovoljni darivatelji krvi koji su, tijekom života, krv darovali deset i više puta pod uvjetom da su u 2022. godini imali najmanje jedno darivanje.

Dragovoljni darivatelji krvi koji su krv darivali pedeset (50) i više puta trajno su oslobođeni osobnog sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite.

Iz ZZO-a HNK podsjećaju, da su kupovinom godišnje premije osiguranja osiguranici oslobođeni plaćanja participacije za 134 zdravstvene usluge, a utvrđena participacija, po pruženoj usluzi u zdravstvenoj ustanovi, iznosi od 2 KM do 150 KM zavisno o kojoj usluzi je riječ (lista usluga dostupna na web stranici Zavoda www.zzo.ba u rubrici „Participacija“).