113: Komunalni nered u Mostaru / PM10 i PM2.5 guše BiH / Onomatobleja 88

113. Drugo ime za slobodu donosi:

1.300.000 KM ZA GRAD MOSTAR: Komunalni nered i dalje ubija Mostar. Ne obazirući se na upozorenja članova Mreže Naše društvo – kako je upravljanje javnim novcem u gradu već odavno izašlo iz zakonskih okvira, te da se novac za komunalne usluge troši i dijeli nelegalno, bez ikakave kontrole, novi budžet Grada Mostara je, samo za stavku „zelene površine“, uvećan za dodatnih 200.000 KM i sada iznosi rekordnih – 1.300.000 KM. O nastavku rasipničke i nezakonite politike vrhuške Grada Mostara, razgovarali smo sa predsjednikom Mreže Naše društvo, Marinom Bagom.

PRVACI PRLJAVOG ZRAKA: Sarajevo je već danima u vrhu popisa svjetskih gradova s najvećim onečišćenjem zraka, a zrak je u BiH prijestolnici okarakteriziran kao opasan, ili kao nezdrav. Na posljedice prekomjernog zagađenja zraka na ljudsko zdravlje, upozoravaju mnoge relevantne zdravstvene ustanove, te iste alarmiraju javnost o sve većem broju pacijenata s bolestima respiratnog sistema, kao i oboljelih od karcinoma pluća. U posljednje vrijeme informiraju nas o sadržaju zagađenog zraka, a najčešće se pominju „lebdeće čestice“ PM 2.5 i PM 10. Čestice PM 2.5 promjera su manjeg od 2.5 mikrometara, a što su čestice sitnije, to su opasnije jer dublje prodiru u organizam (krvotok) prilikom udisaja. Prema direktivama EU, da bi se zrak smatrao čistim, koncentracija PM 10 čestica ne treba da bude veća od 40 mikrograma po metru kubnom, a prekoračenja ne smeju biti duža od 35 dana godišnje. O kvaliteti zraka u BiH, posebno u Sarajevu i Mostaru, te o institucijama koje se bave mjerenjem sadržaja polutanata u zraku i zaštitom stanovništva, razgovarali smo s Anesom Podićem iz EkoAkcije Sarajevo.

LOZA RAZGOVORA – Naslov je to najnovijeg izdanja trojca Onomatobleja. Šta se pije i priča, saznajte u 88. izdanju ovog satiričnog sastava.

Urednik i voditej: Husein Oručević
Tonska realizacija: Ahmed Voloder

Drugo ime za slobodu – premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na frekvencijama Radija Otvorena mreža.