128: MKC Skoplje / Front slobode Tuzla / Onomatobleja 104

Drugo ime za slobodu #128:

▶ Radništva u BiH nema jer nema industrije koja ozbiljnije upošljava radnike. Većinom su to male firme, a radnička klasa je razdrobljena. Srednji sloj stanovništva je potpuno nestao, a oko 25 posto stanovništva je na donjoj granici siromaštva. Radništvo u BiH je umirovljeno i tu imamo odgovor na pitanje zašto u BiH nema štrajkova nezadovoljnih radnika. Stanje u radništvu, nakon proglašenja pandemije COVID-19, još se više usložnjava.

O radu u vrijeme zaraze za naš radio govori predsjednica udruženja Front slobode Sanja Horić.

▶ Naše kolege iz Младински Културен Центар su pokazali kako se može organizirati fantastičan kulturni program u pandemijskom okruženju.

U goste smo pozvali Ruse Arsova koji će nam ispričati kako se kultura vratila u skopske domove i na ulice, kako ih COVID-19 nije zaustavio u namjeri da sviraju, plešu, da na sceni pokazuju teatar, ali i da budu solidarni prema kulturnim radnicima koji su ostali bez primanja.

▶ 104. po redu Onomatobleja naziva ”Svakoga dana u svakom pogledu sve više nazadujem” donosi rekapitulaciju osobnog psihofizičkog, duhovnog i kulturnog uzdizanja u vremenu prisilno stvorenog viška vremena. Jesmo li uspjeli postati najbolje verzije sebe? Poslušajte odgovore Omera Hodžića, Zdene Pičete i Nikole R. 

Urednik i voditelj Husein Oručević
Tonska realizacija Ahmed Voloder

Poslušaj:

Drugo ime za slobodu – svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na talasima ROM – RADIO OTVORENA MREŽA