129: Izbori u Mostaru / KC Grad / Onomatobleja 105

📟 Drugo ime za slobodu #129:

▶ Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na održanoj 21. sjednici donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine. Izbori će se održati u nedjelju, 04. oktobra. Odlukom o raspisivanju i održavanju izbora raspisuju se neposredni izbori za 64 općinska vijeća u entitetu Federacija BiH, 56 skupština općina u entitetu Republika Srpska, 120 načelnika općina u Bosni i Hercegovini, 14 gradskih vijeća u Federaciji BiH, sedam skupština gradova u Republici Srpskoj, 22 gradonačelnika u Bosni i Hercegovini i Skupštinu Brčko Distrikta. Izbori za vijećnike u Gradskom vijeću Mostara bit će raspisani po stjecanju neophodnih uvjeta za to.

Naša gošća je Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke.

▶ Naše kolege i višegodišnji partneri, Kulturni centar GRAD obilježavaju ove godine 11. rođendan, te je tim povodom pokrenuta jedinstvena online platforma #AloneTogether, program posvećen promociji umjetnosti u vrijeme zaraze. Uprkos svim izazovima, ranije, danas, i u budućnosti, kultura i umjetnost se ne mogu zaustaviti. #AloneTogether donosi svakodnevno muzičke, književne i filmske preporuke prijatelja-umjetnika “KC Grada”. Kućni koncerti se uspješno emitiraju na njihovom kanalu, stranici.

U goste smo pozvali Dejana Ubovića pokretača Kulturnog Fronta i KC Grad.

▶ U 105. epizodi Onomatobleje pod nazivom ‘Korona ćao, kava zdravo’ opraštamo se od pandemije. Premda nije zvanično završila, u Mostaru su se bacile maske i rukavice. Pučanstvo je pohrlilo, ne u muzeje, ne u kazališta, ne u biblioteke nego u kafane, jer srkati je sada red. U ovom izdanju poslušajte Nikolu R., još jedno javjanje Omera Hodžića i avanturu povratka sina razmetnog u kafanu Zdene Pičete.

Urednik i voditelj Husein Oručević
Tonska realizacija Ahmed Voloder

Poslušaj:

Drugo ime za slobodu – ponedjeljkom od 22 do 23 h na talasima ROM – RADIO OTVORENA MREŽA