130: Nerad i novac, Mervan Miraščija (Fond Otvoreno društvo) + Demokratizirajmo rad + Onomatobleja 106

📟 Drugo ime za slobodu #130:

▶ Od sredine mjeseca marta, tačnije od 17. 3., dakle od trenutka kada je potvrđen prvi slučaj COVID-19 zaraze u Mostaru, administracija Grada, kao i većina gradskih institucija i njenih uposlenika prestaje s radom. Mostarci ostaju bez svakog oblika usluge i odlučne reakcije gradske vlasti, a Gradonačelnik, u presudnim trenucima za građane, skriva se sa svojom svitom i prepušta Grad premijeru HNK, Nevenku Hercegu. Bez obzira na ovo bezglavo dezerterstvo i višemjesečni nerad, plaće su redovno uplaćivane na bankovne račune neradnika.

Poslušajte kako kolega Mervan Miraščija iz Fonda Otvoreno društvo BiH tumači mostarski fenomen nagrađivanja za nedolazak na posao.

▶ Bez ljudi koji ulažu svoj rad, ne bi bilo proizvodnje, ne bi bilo usluga, ne bi bilo biznisa. Kriza je pokazala da rad ne možemo tretirati kao robu i da odluke i izbore koji direktno utiču na naše zajednice ne možemo prepusti tržišnim mehanizmima. Predstavljamo manifest “Demokratizacija rada” (preveo Mario Hibert, čitao Boris Filipić). #DemocratizingWork

▶ Onomatobleja 106: Otkako nas je zadesila pandemija, trojac satire i plača poznat pod imenom Onomatobleja je morao proći kroz prilagodbu u svom načinu rada. Gotovo dva i pol mjeseca radijski format je bio izmijenjen uslijed socijalnog distanciranja i prakticiranja samoizolacije. Popuštanjem mjera vezanih za korona virus, Onomatobleja radijske emisije se vraćaju starom formatu satiričnih radijskih skečeva iz kojih će proizaći materijal za novu predstavu, treću u dosadašnjem radu. Radijski skečevi bit će vezani za društvena i dnevno-politička zbivanja gdje će se jedan dobar dio odnositi i na predstojeće izbore. Premda smo u zadnja dva i pol mjeseca imali priliku čuti standardnu ekipu poput uvodničara Nikole R., stručnjaka za sve i ništa Omera Hodžića i biznismena Zdenu Pičetu, iz karantene bi se trebali vratiti Ivor Terenac, Duje, Duh Alekse Šantića i mnogi drugi. 

Urednik i voditelj Husein Oručević
Tonska realizacija Ahmed Voloder

👂 Poslušaj: 👇