140: Izbori u Mostaru: Marin Bago / Blues u Abraševiću: Anja Rikalo / Onomatobleja 115

Lokalni izbori u Mostaru bit će održani 20. decembra ove godine, odlučila je krajem mjeseca jula Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine. Gradsko vijeće Mostara se postupno gasilo tokom 2013. godine, suverena i nepodjeljiva vlast pripala je gradskoj administraciji na čelu sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, dužnosnikom Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

Izbori za Gradsko vijeće Mostara održat će se po novim pravilima i u skladu s izmjenama izbornog zakona koje je početkom jula usvojio Parlament BiH na temelju međustranačkog dogovora HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije.

Mostarci će birati 35 gradskih vijećnika iz šest izbornih jedinica i s posebne jedinstvene gradske liste, a izabrani gradski predstavnici naknadno će donijeti odluku o novom gradonačelniku.

Odluka o održavanju izbora u Mostaru povod je razgovora sa Marinom Bagom, članom Mreže Naše društvo, koji već godinama kritizira postojeću nelegalnu vlast, te nemogućnost kontrole financijskih tokova Gradske administracije i javnih poduzeća. Razgovor vodio Semir Behram.

▶ Proteklog mjeseca je u organizaciji American Corner Mostar u OKC Abrašević održavana blues radionica koju je vodila glazbenica i pjevačica Anja Rikalo. Radionica je okupila desetak mladih pjevačica koje su otkrivajući i pjevajući izvorni blues napravile svojevrsnu zvučnu razglednicu Mostara.

U današnjem intervjuu sa Anjom Rikalo razgovarali smo o motivima i ciljevima jednog ovakvog edukativno-kreativnog okupljanja kao i o važnosti blues muzike u današnjem svijetu. Razgovor vodio Ronald Panza

▶ ‘Suosjećanje jednog Zdene’: U 115. izdanju emisije Onomatobleja slušamo razgovor Ivora Terenca i Zdene Pičete. Nakon što su parlamentarci otišli na godišnji odmor, ključeve parlamenta dali su Zdeni i povjerili ga njemu na čuvanje. Kako mu je prošao radni dan poslušajte u ovoj epizodi. Nikola R. mijenja Zdenu za DJ pultom, dok se Omer Hodžić hladi u kadi i zamišlja da je u Monte Neumu.

Poslušaj:

Drugo ime za sloboduponedjeljkom od 22 h na talasima Radija Otvorena mreža
utorkom na www.abrasradio.info

Urednik i voditelj: Husein Oručević
Tonska realizacija: Ahmed Voloder