161: Post-izborni Mostar – Husein Oručević (I) + Onomatobleja 129

U 161. izdanju programa Drugo ime za slobodu:

IZBORI: Mostar već deceniju čeka priliku da ga se vrati na kolosijek demokratskog svijeta. Talac nemogućih visokih politika vladajuće političke klase, sistematski pljačkan i osiromašen, grad koji se jedva uspio trgnuti nakon ratne kataklizme, posljednjih je 12 godina funkcionirao bez da se njegove građane pitalo za bilo šta. Nezakonito su se usvajali ogromni budžeti, novac poreznih obveznika trošio se na kriminogen i kriminalan način, a grad je propadao u svakom smislu.

Tužbu protiv države Bosne i Hercegovine Europskom sudu za ljudska prava zbog neodržavanja izbora u Mostaru podiže Irma Baralija. Zaključeno je da je BiH prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima neprovođenjem odluka Ustavnog suda iz 2010. godine o prilagodbi diskriminacijskih stavki izbornog zakona za Mostar. Nakon osuđujuće presude uslijedio je i, sve do tada, poslovično nemoguć dogovor vladajućih stranaka, a Centralna izborna komisija raspisuje lokalne izbore u Mostaru za 20. decembar 2020.

Kako je dugo čekani izborni proces na kraju protekao, je li posvećeno dovoljno pažnje da bude proveden na korektan, proceduralan i informiran način? Šta misliti o činjenici da će se glasovi na gotovo pola biračkih mjesta brojati ponovo? Šta su stranke uopće imale za ponuditi, a šta su građani izabrali i koji su to problemi koje buduća vlast ima naslijediti iz dugogodišnjeg političkog vakuuma?

O post-izbornoj slici Mostara za naš program govori Husein Oručević, politolog, novinar, aktivist i kandidat jedine neovisne liste na proteklim izborima Pravo na grad.

Onomatobleja 129: Blejina ekipa u studiju je u nekreativnom prazničnom duhu te su stoga, zajedno sa Zdenom i Dujom, odlučili porazgovarati o darovima Djeda Mraza. Jesu li zadovoljni ili, pak, nezahvalni primljenim poklonima ove godine?

Poslušaj:

Drugo ime za slobodu – premijerno svakod ponedjeljka od 22 do 23 h na talasima ROM – RADIO OTVORENA MREŽA