156: Deponija Uborak II + Onomatobleja 124

Drugo ime za slobodu 156:

▶ Naša radijska priča o deponiji Uborak, nadomak Mostara, ovaj put će kronološki proći kroz vrijeme sredine devedestih godina XX stoljeća, dakle odmah nakon stravičnih ratnih dešavanja koja su kroz dvije godine opustošla Grad. Prisjećajući se zaključaka iz prve radijske reportaže o Uborku, jasno je bilo da je ovo odlagalište krajem osamdesetih godina moralo biti zatvoreno, sanirano i na ta način dovedeno u uređeno stanje koje ne prijeti ni okolišu, ni stanovnicima koji žive tik uz deponiju. Ozbiljne rasprave koje su tih godina Vlasti Mostara dovodile do političke usijanosti, blokiranja prilaza deponiji, pa čak i fizičkih i oružanih incidenata, nisu urodile plodom. Novi prostor za odlaganje mostarskog smeća nije pronađen, a tada skupi tehnološki procesi spaljivanja komunalnog smeća, Mostar u jugoslovenskoj tranziciji privrede, nije mogao da podnese. Sa svim pomenutim problemima, ušlo se u godine rata.

Mostar, baš kao i Vukovar, pretpio je najveća materijalna stradanja tokom rata devedestih. Mnogi su grad na Neretvi, nakon sukoba opisivali kao balkansku Hirošimu. Krovovi na istočnoj obali Neretve zjapili su otvoreni. Ogromne količine otpada gomilale su se na ulicama grada i obalama rijeke. Ruševine su se sklanjale, prostori pripremali za ponovno useljenje, krenula je obnova stambenog fonda. Smeće iz kuća i stanova odvoženo je neredovno, sistem komunalnih usluga se urušio, pa je Mostar tih godina ličio na veliku divlju deponiju. U tom postratnom haosu, trebalo se iznaći hitno, efikasno i dugoročnije riješenje odlaganja mostarskog otpada, pa su sve oči opet bile uprte u Uborak. Alternative su zašutjele, Uborak je 1997. godine morao ponovo biti otvoren. U reportaži govorili: Hamdija Jahić, Ines Kajić, Jusuf Memić i Safet Oručević. Autor: Husein Oručević. Zahvaljujemo Centaru za mir i multietničku saradnju Mostar na arhivalnim snimcima iz perioda 1997. godine kao i na svekolikoj pomoći u realizaciji ovog radijskog programa.

Reportaža je realizirana u sklopu ekološke platforme ZEMLJA-VODA-ZRAK, a uz financijsku pomoć BHRI-a, programa Međunarode organizacije za migracije u BiH.

▶ U 124. izdanju emisije Onomatobleja, blejači bleje o vjetrenjačama. Ne samo o njima, ali između ostalog . A ostalo su svakodnevni jadi blejaca što bleje na mjesec.

Poslušaj:

Drugo ime za slobodu – ponedjeljkom od 22 do 23 h na talasima Radija Otvorena mreža